Окончателното решение е на Съвета на министрите, където все още

...
Окончателното решение е на Съвета на министрите, където все още
Коментари Харесай

ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона възможно най скоро

Окончателното решение е на Съвета на министрите, където към момента има страни " срещу "

Eвропейските депутати гласоподаваха резолюция за цялостното приемане на България и Румъния в Шенген. Документът, който няма законодателен темперамент, беше признат с 514 гласа " за ", 107 " срещу " и 38 " въздържал се ", съобщи БНР. Евродепутатите акцентират, че метод в две стъпки - първо унищожаване на инспекциите на вътрешните морски и въздушни граници и след това на инспекциите на сухопътните, би довел до редица опасности, както и би могъл да окаже негативно влияние върху бъдещото разширение на Шенгенското пространство.

Отлагането на цялостното присъединение на България и Румъния към Шенген има отрицателни последствия освен за двете страни, само че и за Европейския съюз като цяло, декларират евродепутатите. Те акцентират, че запазването на вътрешния граничен надзор или повторното му въвеждане подкопава доверието на жителите в европейските институции и интеграцията. Той също има негативно икономическо влияние върху вътрешния пазар на Европейски Съюз и износа и вноса от и за България и Румъния, акцентират евродепутатите. Те акцентират, че разширението не би трябвало да се въздейства отрицателно поради неналичието на прогрес в други политики на Европейски Съюз като политиката за леговище и миграция.

Дебатите по тематиката бяха през вчерашния ден, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни изцяло покриват критериите за задачата.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също съобщи, че България и Румъния са подготвени за пространството за свободно придвижване, само че напомни, че окончателната дума е на Съвета, който би трябвало да гласоподава единомислещо за приемането им: " Нашата позиция е, че Съветът би трябвало неотложно да отвори Шенгенското пространство за България и Румъния. Все отново той би трябвало да вземе окончателното решение, а знаем, че за него е належащо единогласие. Европейската комисия няма публична роля в този развой ", сподели той.

Подкрепа за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния спор заявиха и от Европейската национална партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите.

За изцяло приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и водач на ПЕС Сергей Станишев.
Още по тематиката 11 Декември 2018 | Евродепутатите гласоподават резолюция за България в Шенген
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР