Окончателно - учебната година започва присъствено. Служебният премиер и още

...
Окончателно - учебната година започва присъствено. Служебният премиер и още
Коментари Харесай

На 15-и септември учебната година започва присъствено

Окончателно - образователната година стартира присъствено. Служебният министър председател и още трима министри оповестиха решението дни откакто родители стачкуваха под прозорците на здравното министерство с гледище децата им към този момент да не учат отдалечено. Какво ще стане обаче, в случай че обстановката с ковид се усложни?

Ако се случи по този начин, че в съответно учебно заведение има огнище на болест - РЗИ-тата по места ще съгласуват с просветителното министерство възможното прекосяване на учебното заведение или на обособените класове в отдалечена форма на образование.

Основата разлика в този момент е, че няма да се затварят всички учебни заведения в една област единствено тъй като в регионалния град има доста инфектирани. Ще се търси самостоятелен метод - град по град и учебно заведение по учебно заведение. Заявката на служебния министър председател, а и на просветителния и на здравния министър е тази година да бъде оптимално присъствена.

И по този начин след по-малко от две седмици учебните заведения би трябвало да са цялостни с възпитаници, като всеки от тях наложително ще носи маска. Дори във физкултурния салон.

" Децата не са длъжни да заплащат цената на това, че ние възрастните не направихме по този начин, че да се имунизираме - приказвам за родители, приказвам за учители ", съобщи служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.



С този претекст здравният министър отговори на въпроса на родители и възпитаници. Стартът ще е присъствен. Малко по-късно пристигна аргументът и от просветителното министерство.

" Напълно недопустимо е да бъдат отворени фитнеси и нощни заведения и в това време да бъдат затворени учебните заведения ", сподели просветният министър Николай Денков.

Училищата би трябвало да бъдат затваряни последни и отваряни първи. Това е преобладаващото мнение и в служебния кабинет, и в учебните заведения, и измежду родителите.

" Докато има опция за присъствено образование, ние ще се радваме да го реализираме. Добре е да се търси оптималното допустимо задържане на децата в присъствена форма ", сподели доктор Антоан Тонев, шеф на СМГ " Паисий Хилендарски ".

Ако обстановката с вируса се утежни, присъствената форма ще бъде прекратена, само че единствено там, където се е появило огнище.

" Локално, съгласно това какви са равнищата на заболеваемост, какъв брой заболели възпитаници има, има ли заболели учители, ще се взема решение на равнище учебно заведение - обитаемо място. Няма потребност да затваряте всички обитаеми места в дадена област единствено тъй като в централния град, в регионалния град, има високи равнища на заболяемост ", добави още министър Денков.



Остава въпросът до каква степен ще могат да се съблюдават заложените ограничения - всяко дете да носи маска, когато е на закрито, даже във физкултурния салон.

" Определено ни тормози, а и считаме, че и родителите, и децата несъмнено се тормозят от това ", сподели Десислава Кирчева, учител по британски език в СМГ " Паисий Хилендарски ".

Веднага след първия присъствен образователен ден просветителното министерство се заема и с друга задача - по какъв начин да върне и задържи в клас децата, които са в риск от отпадане.

" Имаме сериозен проблем с един доста сериозен % от порядъка на близо 25% от децата в тази възраст, които не се включват интензивно в образователния развой ", съобщи служебният министър-председател Стефан Янев.

В решаването на този проблем ще се включат екипи по области. За задоволително посредници трябват повече пари, а дали ще ги има - зависи от aкатуализацията на бюджета.

И още една поръчка направиха от здравното министерство - Стойчо Кацаров съобщи, че в случай че в учебните заведения се прави тестване на учениците, то ще бъде единствено със щадящи способи, които да не са неприятни за децата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР