Окончателно, пленумът на ВСС насрочи изслушването на Иван Гешев за

Окончателно, пленумът на ВСС насрочи изслушването на Иван Гешев за ...

ВСС: До 17 септември ще има доклади за нравствените и професионални качества на Иван Гешев.

Окончателно, пленумът на ВСС насрочи изслушването на Иван Гешев за поста главен прокурор на България за 24 октомври, пише "Правен свят".
Какво предстои?
До следващия вторник (17 септември) трябва да са готови и докладите на магистратите от двете ресорни комисии за за професионалните и нравствени качества на кандидата. 
Ще ги изготвят членовете на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, както и на Етичната комисия за професионалните и нравствени качества на кандидата. Те ще бъдат публикувани на сайта на ВСС.
На 9 октомври докладите ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия.
До 16 октомври всички неправителствени и съсловни организации, представители на висши учебни заведения, научни организации и магистрати имат възможност да зададат въпроси и становища към номинирания Гешев.
Финалното изслушване на единствения кандидат - зам.-главният прокурор Иван Гешев, за един от най-важните постове в държавата - "обвинител № 1" ще се проведе на 24 октомври от 10:00 часа в сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" №12.
Actualno. com припомня, че Гешев беше номиниран единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия във ВСС. След това една след друга съсловните организации на прокурори, следователи, спецполицаи и съдебни служители изразиха своята подкрепа. Безпрецедентна беше и писмената подкрепа на настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Кандидатурата му обаче предизвика серия от протести и недоволство в гражданското общество. В основата на последния протест от 11 септември беше и порочната процедура за избор на главен прокурор. 
 
 

Източник: actualno.com