Окончателно парламентът свали държавната субсидия за партиите на левче за

...
Окончателно парламентът свали държавната субсидия за партиите на левче за
Коментари Харесай

Свалиха държавната субсидия за партиите на 1 лев

Окончателно Народното събрание смъкна държавната дотация за партиите на левче за глас. Позволено е обаче, партиите да получават пари от предприемачи, които нямат отговорности към страната и не са регистрирани в офшорни зони. Така политическите обединения прескочили 1 % на последните парламентарни избори, ще получават 10 пъти по-малко на глас, предава Nova.

За намаляването на държавната дотация гласоподаваха депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Атака ” и ВОЛЯ. Депутатите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се въздържаха да поддържат измененията. Според Българска социалистическа партия, които гласоподаваха срещу, ръководещите смъкват дотацията, с цел да реализиран служебна победа на локалните избори през есента.

В партийните каси към този момент ще влизат по левче, вместо досегашните 11 лева на глас. Против измененията бяха депутатите на Българска социалистическа партия.



„ Сега сте решили финансово наказване, с цел да унищожите опозицията. Добре, ще се оправим, ще оцелеем ”, сподели водачът на левицата Корнелия Нинова.

„ Вашата партия не може да се оправи без тези 11 лева, тъй като безразсъдно и налогично сте изхарчили дотацията си. И в този момент тук, като същински матросовци браните партийната си дотация ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.



Управляващите аргументираха измененията с резултата от референдума преди 3 години, когато 2,5 млн. гласоподаватели споделиха „ да ” на дотация от 1 лева Упрекът на опозицията беше, че от партиите се режат пари преди локалните избори, с цел да реализира ГЕРБ служебна победа на тях.

„ Политическа партия ГЕРБ, когато беше основана прави повече от три избора без никакво финансиране ”, уточни Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

„ Да, вие влязохте в политиката с два заложени жилището, на господин Борисов и на господин Цветанов, само че някои от тях излязоха с по 10 жилището ”, сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Дискусия провокира и предлагането на Движение за права и свободи – партиите да се финансират по американски модел от бизнеса. Според левицата по този начин политиците ще изпаднат в съществени зависимости.

„ Вие не оферирате никакъв модел, вие гасите лампата и отваряте вратата ”, съобщи Пинчо Милков от Българска социалистическа партия.

„ Не знам защо гасене на лампите приказва господин Милков, приказваме за ярко финансиране ”, акцентира Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Депутатите взеха решение бизнесът да финансира партиите единствено при платени налози и в случай че не е регистриран като офшорка.



Промените в модела на финансиране влизат в действие от 1 юли. Така до края на годината страната ще спести над 14 млн. лева Последната дума по измененията ще има президентът Румен Радев, от който зависи дали измененията в държавния бюджет ще влязат в действие или ще им наложи несъгласие.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР