Окончателно отхвърлените от Европейската прокуратура (ЕППО) четирима кандидати за делегирани

...
Окончателно отхвърлените от Европейската прокуратура (ЕППО) четирима кандидати за делегирани
Коментари Харесай

ВСС онемя за отхвърлените от Кьовеши прокурори

Окончателно отхвърлените от Европейската прокуратура (ЕППО) четирима претенденти за делегирани прокурори не са в дневния ред за днешното съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Миналата сряда от Люксембург оповестиха, че. Одобрени бяха три от десетте оферти, а последните три останаха висящи.

" Сега " попита институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, дали незабавно чака нови 4 оферти от България, или първо би трябвало да завърши и с трите висящи кандидатури, с цел да стане ясно в последна сметка какъв брой нови номинации би трябвало да направи прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Европрокуратурата отговори, че това решение е в полето на Висш съдебен съвет. " Сега " потърси говорителката на колегията и неин член Калина Чапкънова. Тя изясни, че е била в болничен до предишния петък и по тази причина не може да отговори. " Към момента няма такава импортирана точка в дневния ред. Казусът ще бъде импортиран за  разглеждане в съвещание на Комисията по атестирането и състезанията към колегията и в случай че комисията реши, ще го внесе като спомагателна точка в съвещанието ", гласи отговорът от пресцентъра на съвета. От пресслужбата на основния прокурор Иван Гешев, който ръководи съвещанията на колегията, също трансферираха топката към съвета и отхвърлиха да отговорят дали той ще сложи тематиката на съвещанието в сряда следобяд.

ЕППО изясни пред " Сега ", че тримата утвърдени делегирани прокурори към момента не са почнали работа (за разлика от делегираните прокурори от Германия, Нидерландия, Чехия, Литва, Естония, Румъния и Словакия). Европрокуратурата ще се свърже с българите, с цел да бъде разисквана датата, на която ще стартират работа. Тя би трябвало да е преди 1 юни, когато се чака ЕППО да стартира да действа. Дотогава всички 22 страни от Европейски Съюз, които вземат участие в структурата, би трябвало да имат най-малко по един делегиран прокурор. 12 страни към този момент са пратили номинациите си в Люксембург, а 10 от тях имат утвърдени магистрати.

Делегираните прокурори ще работят в своите страни по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да извършват функционалностите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче работят в границите на мандата на ЕППО, най-малко на хартия, те ще бъдат изцяло самостоятелни от своите национални прокурорски органи.

Литва е единствената друга страна с изключение на България, чиито не всички претенденти са утвърдени - 3 към 1. За разлика от България обаче, Литва няма отхвърлени претенденти, а един е към момента провесен.

ЕППО не отговори дали към този момент има получени сигнали от България, по които да стартира да работи след 1 юни. Оттам обаче обясниха, че ще бъде разисквано възможното прекачване на делата, стартирани след края на 2017 година Всички нови каузи, които са от компетентността на европейската прокуратура, ще отиват автоматизирано в Люксембург. " Още е прекомерно рано да приказваме за брой каузи и наличие ", обяснява ЕППО.

Делата

Все отново под шапката на Люксембург се чака да минат каузи за случаи като този за, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Миналия октомври пък Гражданското съдружие БОЕЦ. Преди това и евродепутатът, че ще желае Кьовеши да ревизира парите, които отиват за българските пътища, както и по какъв начин тъкмо се строят те.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР