Окончателно депутатите решиха в случаи на умишлено причиняване на смърт

...
Окончателно депутатите решиха в случаи на умишлено причиняване на смърт
Коментари Харесай

Депутатите окончателно отмениха съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства

Окончателно депутатите взеха решение в случаи на съзнателно причиняване на гибел да няма опция причинителят да се употребява от процедурата на съкратеното правосъдно разследване и с признание на обстоятелства и условия от обвинителния акт присъдата му да бъде понижена автоматизирано с 1/3. Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе гласувано на второ четене в пленарна зала като 92-ма народни представители поддържаха текста, 62-ма гласоподаваха " срещу " и 11 " въздържал се ".

Първоначалното предложение бе импортирано от Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля " и предвиждаше съкратеното разследване да отпадне като опция в закона и в случаите на съзнателно причиняване на тежка телесна щета. ГЕРБ обаче внесе ремонти в законопроекта сред първо и второ четене и по този начин кратко разследване няма да има единствено за случаите на съзнателно причиняване на гибел. Днес депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу " законопроекта и настояха и тежките телесни повреди да бъдат в този лист с закононарушения.

Размениха се съпоставения с хан Крум и " Ревизор " на Гогол

Дебатът мина с подмятания – Емил Димитров-Ревизоро напомни на Крум Зарков, че не е хан Крум и няма потребност да се стига до обстановки " око за око ", " зъб за зъб " и така нататък, а Зарков му отвърна с репликата, че въпреки да е Ревизор е надалеч от стила на Гогол. Ревизоро смеси и няколко процедури като опита да даде образец с водача на " Атака " Волен Сидеров, който е изискал съглашение с прокуратурата, само че все пак наказването му не било понижено, а в противен случай – увеличено двойно. В тоталното комплициране на текстове от наказателното право се стигна и до там Корнелия Нинова да чете извадки от Наказателния кодекс от трибуната на Народното събрание.

По създание в дебата още веднъж имаше реплики и изказвания коя партия първа е направила предложенията за промени в закона, кой от кого е взел готовия текст и кой го е внесъл в Народното събрание.

" Жалко е откакто достигнахме консенсус и се събрахме на първо четене, в този момент през днешния ден да се предлага този текст да бъде съществено сакат като от него отпаднат текстовете за тежки телесни повреди. Това предложение не е издържано. Ние като законодател би трябвало да сложим границата. От Българска социалистическа партия от години насам твърдим, че границата е там, където се протяга ръка на човешкия живот и телесна цялост ", настоя Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Според него, последният вид на измененията в Наказателно-процесуален кодекс желаят да покажат, че ГЕРБ не падат по тил.

Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " акцентира, че упорстват съкратеното разследване да отпадне и за тежките телесни повреди, само че все пак уточни, че и този вид е крачка към сполучливата смяна в законодателството.

Депутатите смесиха няколко разнообразни процедури

Павел Шопов от " Атака " съобщи, че смяната се прави под публичен напън и неодобрение като напомни, че институтът на съкратеното разследване бе въведен през 2006 година " във вихъра на либералническата вакханалия ". Той добави, че въобще би трябвало да отпадне тази опция, защото по думите му, в обществото ще продължава да съществува незадоволеност и ненаказуемост, а този институт има задача " да се галят нарушителите ".

Емил Димитров-Ревизоро цитира статистиката, показана през вчерашния ден на съвещанието на правната комисия в Народното събрание от зам.-главния прокурор Мария Шишкова. По думите му, няколко месеца 240 депутати спорят и разискват отпадането на съкратеното правосъдно разследване за случаите на тежка телесна щета, а съгласно статистиката на процедура през последните 4 години имало единствено един случай, в който е поискана редукция на наказването по този текст от закона и даже не е несъмнено, че съдът е понижил присъдата.

След това се насочи към друга процедура – за подписване на съглашение с прокуратурата, което се утвърждава от съда и уточни, че Сидеров също се е възползвал от тази опция, само че от " Атака " в този момент упорстват тя напълно да отпадне. От своя страна Явор Нотев опита да изясни, че става дума за тотално разнообразни процедури и настоя за уместност, изключително когато се разискват народни представители.

Нинова прочете какво е тежка телесна щета, Ципов настоя за измененията в Наказателен кодекс

Стигна се и до там, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прочете от парламентарната естрада какви са резултатите от причиняване на тежка телесна щета. " Дебатът през днешния ден стана прекомерно експертен и малко комплициран, тъй като объркахме няколко правни института. За какво става дума – в случай че през днешния ден някой изнасили и убие дете и си признае виновността, присъдата му се понижава с 1/3. След това може да бъде понижена още веднъж, тъй като се е поправил в пандиза, а може и да бъде опрощение. Смятаме, че е заслужено и за тежките телесни повреди да отпадне опцията за кратко разследване. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст ", съобщи Нинова. И заключи, че до момента в който ГЕРБ ръководи страната няма да има правдивост.

Красимир Ципов от ГЕРБ опита да изясни, че в политическото говорене непрестанно се бърка и в това, че не става дума за признание на виновността (което може да се отрази като смекчаващо виновността обстоятелство), а за признание на обстоятелствата и събитията в обвинителния акт (което води след себе си до редукция на наказването с 1/3 в настоящия вид на закона). И върна разискването към предложенията, които в началото направиха от ГЕРБ, само че не в Наказателно-процесуален кодекс, а в Наказателния кодекс.

" Дебатът, който водим след внасянето на тези законопроекти е, дали да има заслужено наказване. Само че това не се взема решение в Наказателно-процесуален кодекс. Текстовете са в Наказателен кодекс. Чухме спекулации, ГЕРБ бил отговорен за това или за това, за неналичието на правдивост. Когато се вкара текста за първи път, това беше тъй като имаше постановени присъди под минимума. Можем ли да дадем гаранции с промени в Наказателно-процесуален кодекс, а не в Наказателен кодекс, че няма да има присъди под минимума? Не можем да дадем гаранции. Дори да ограничим за всички тежки закононарушения, отново не можем да дадем тази гаранция – а това е, което чакат околните на жертвите и на потърпевшите ", съобщи Ципов.

Той напомни, че преди да бъде въведен в началото текстът, регламентиращ съкратеното разследване, са били прекъснати доста каузи поради изтекла отминалост, имало е изгубени експертизи и очевидци, които са забравяли показанията си. Именно поради забавеното правораздаване от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и от Европейската комисия са дали инструкции за въвеждането на съкратеното разследване и то въпреки всичко дава резултати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР