Окончателно държавният бюджет влезе в пленарната зала. Сметката трябва спешно

...
Окончателно държавният бюджет влезе в пленарната зала. Сметката трябва спешно
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Очаква се депутатите да заседават до късно през нощта

Окончателно държавният бюджет влезе в пленарната зала. Сметката би трябвало незабавно да бъде призната преди края на месеца.

Кабинетът „ Денков ” залага доходи в размер на 69.5 млрд.лв. и разноски от 74 милиарда лева, което значи, че дупката в бюджета ще е 3%.

Инфлацията е 8.7 на 100, а икономическият напредък – % и 8 десети.

Всички заплати във компании с над 100 чиновници ще се изплащат единствено по банков път.

Народните представители одобриха тегленето от банкомат да бъде освободено от такси, само че при потреблението на устройство на обслужващата банка.

Нагласата е работата на Народното събрание да продължи до късно тази нощ.

Още първото предложение в пленарна зала за данъчните текстове докара до нападки.

„ Параграф 3″ разрешава да се попълня фонд „ Сигурност на енергийната система “, от който да се изплащат обезщетения на бизнеса, в случай че цената на електрическата енергия мине над 200 лева на мегават час ”, съобщи финансовият министър Асен Василев.

„ Това беше една опашата неистина. Защото в „ Параграф 3″ въобще не става въпрос за компенсацията за бизнеса. Финансовият министър или безочливо лъже от трибуната, или просто нищо не схваща ”, разяснява Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

В желанието енергийните компании да спрат да заплащат от свърхпечалбите си, Василев видя опит да се защитят частни компании, да им се спестят пари и помощите да са за сметка на страната.

„ Това, което виждате през днешния ден в залата, го виждате за пръв път, откогато гледате парламент. Грозно и цинично. Единият ръководещ сътрудник назова личния си министър от другия управляващ партньор измамник ”, твърди Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия.

„ Глас „ за ” значи, че ще отпадне „ Параграф 3″. Глас „ срещу ” или „ въздържал се ” значи, че отхвърляме предлагането за отпадане ”, счита Никола Минчев от ПП-ДБ.

„ Доброто ченге, част от хасковския гамбит, ще гласоподава „ срещу ” или „ за ”, както той реши по съвест, само че другите ще ви поддържат ”, сподели от трибуната Цончо Ганев от „ Възраждане ”.

В последна сметка, по-голямата част от ГЕРБ-СДС се въздържаха и по този начин правилото за заплащане на свърхпечалби в енергетиката остана.

„ Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не схвана, че има гласоподаване и не гласоподава. Обърнете се към господин Делян Добрев и към другите си енергийни специалисти. Не ги подвеждайте, не бъдете джентълмени от другия бряг на реката, тъй че предлагам прегласуване ”, разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Спор имаше поради предлагането във компаниите с над 100 души личен състав заплатят да се заплащат единствено по банков път.

„ Може би Асен Василев получава инструкции от някоя банка каква да бъде таксата ”, счита Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

„ Членовете на асоциацията ще създадат базисната банкова сметка, която и в този момент съществува в закона, да е без такса. Говорихме и с Борика във всички пощенски клонове да се конфигурират терминали, на които да може да се тегли също без такса ”, отвърна Василев.

„ Хората, които получават средства от трудови хонорари, пенсии, помощи, обезщетения по обществено обезпечаване, обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници,  да имат сметка, върху която няма никакви банкови такси ”, прикани Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Финансовият министър отбрани предлагането с думите, че по този начин се изсветлява бизнеса. Според опозицията, това няма да спре заплащането под масата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР