Окончателният текст на управленската програма за новото коалиционно правителство в

...
Окончателният текст на управленската програма за новото коалиционно правителство в
Коментари Харесай

Програмата на кабинета за културата: нужна е стратегия, за да има реформа

Окончателният текст на управническата стратегия за новото съдружно държавно управление в бранш просвета планува на първо време да бъде направена Стратегия за развиването на културата, която да послужи за последващата смяна на законодателството и поднормативните актове.

Заради неналичието на тактика сега нито една от плануваните промени в законодателната рамка няма подложен съответен период за осъществяване. В текстовете на съдружното съглашение липсва експлицитен текст по една от тематиките, по които обединенията реализираха единодушие на откритите договаряния по секторни политики - че е нужно нарастване на бюджета за просвета до 1.5% от Брутният вътрешен продукт. Записано е само, че парите, планувани за субсидии и поддръжка от страна на държавната власт, би трябвало да следват качеството.

Програмата планува за 4-годишния период на ръководство да се направи проверка и актуализация на законовите и подзаконови нормативни актове, уреждащи: Какво планува текстът на съдружното съглашение -
Кой е министърът на културата -
Как минаха договарянията по тематиката за културата -

Приложение №9: Култура

Преговорният екип се сплотява към тезата, че след образуване на екип в Министерство на културата първи и главен приоритет е основаването на Стратегия за българската просвета с 10-годишна рамка. Целта е вследствие от тази тактика посредством парламентарните групи на съдружните сътрудници да се провокира законодателна самодейност, която да отключи реализирането на всички останали политики, заложени в съдружното съглашение. Парите, планувани за субсидии и поддръжка от страна на държавната власт, би трябвало да следват качеството. Основа на дотирането би трябвало да бъде плановото начало. Културата е полезност и приоритет! Културната политика е от национално значение и не може да се преглежда като изолиран бранш.

Точки, по които сме постигнали единодушие:

1. Децентрализация на Фонд " Култура ", подпомагащ създателите и публиките. Да се ускори децентрализацията в кратковременен проект, а в дълготраен да се види дали Фонд " Култура " работи в сегашната конструкция (6-месечен експериментален период). На база на събраната информация (за подготовка за правене на основната стратегия) да се реши дали да се провежда като организация отвън МК. (Проучването следва да се извърши от образуван експертен екип към МС). *Да се работи посредством механизъм за мониторинг от страна на съдружните сътрудници и Народно събрание.

2. Актуализация на принадлежности, ограничения и очакван бюджет за българска просвета в положение на пандемия. Противоепидемичните ограничения за поддръжка на българската просвета са наложителни, само че зависят от МФ и Министерски съвет.

3. Преразглеждане на Закона за филмовата промишленост, признат от 44-ото Народно заседание (спазване на условията за публично обсъждане; правене на изчерпателен разбор на разходи-ползи; приемане на Правилник на НФЦ и устав за използването му, след осъществяване на публично обсъждане).

4. Създаване на Фонд " Българско кино ".

5. Промяна на Закона за авторското прави и сродните му права (ЗАПСП) по отношение на наставления 2019/789 и 2019/790 и по други въпроси като:

1а. Въвеждане на наложително неотменимо и непрехвърлимо право на заплащане за създателите, дължимо от ползвателите и събирано от ОКУП - при лъчение, предаване, препредаване, онлайн потребление. (чл.18 от Д2019/790)
1б. Задължително групово ръководство на права при препредаване;
1в. При непосредствено въвеждане - обвързване и за малкия екран, и за разпространителя (всеки за своето участие) да урежда права и да заплаща заплащане, като за разпространителя на сигнал това да става наложително по групов път.
2а. Процедурата за разработване на цени от Организацията за групово ръководство на права (ОКУП) да бъде доразвита, с цел да приключва с решение.
2б. При липса на цени ползвателите употребяват без да заплащат - да се вкара механизъм, който да контролира на минимално равнище взаимоотношенията при положение на липса на цена.
2в. чл.26 за частното прекопирване е сакат и не работи. Да се доразвие, с цел да стартира компенсационния механизъм да работи.
2г. Възможност за ОКУП да имат " специфични " банкови сметки, в които се съхраняват средствата на правоносителите по сходство на нотариуси и застрахователи - тези сметки се третират от банките по необикновен метод, да вземем за пример освободени са от такса наличност.

6. Стимулиране на активността на читалищата.

Коалиционните сътрудници се сплотяват към концепцията МК да сформира експертна група за събиране на информация за работата, активността, отчетността, статута и развиването на читалищата. След това да се подхващат дейности за стимулиране активността на читалищата въз основата на Стратегията за развиване на културата.

7. Задължителен културен календар за всяко учебно заведение, еднакъв достъп до просвета, финансиран от Министерството на образованието, за застраховане на образователната стратегия с концерти, изложения, опера и така нататък Да се преразгледа образователната стратегия във ведомствените учебни заведения. Подобряване връзката читалищата и учебни заведения, излизане от класната стая, посещаване на занимания в читалища, по отношение на региона. Прекатегоризация на читалищата, възкръсване на читалищата по дребни обитаеми места, с помощта на културен календар. Обмен сред ведомствени и всеобщите учебни заведения.

8. Изваждане на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и превръщането му в самостоятелна, транспарантна, обществена организация и увеличение на потенциала и броя на експертите в него. Засилване на контрола върху НИНКН и предугаждане на механизми за отчетност. Увеличаване на броя на специалистите в НИНКН за реализиране на по-ефективен надзор. Да се задвижи активността на НИНКН посредством смяна в процесите. Да се даде експериментален интервал, в който да се види дали НИНКН ще проработи, след което да се реши дали би трябвало да бъде обособен от МК.

9. Приемане на Закон за старите столици на България.

10. Закон за авторското право и сродните му права. Изпълнителната и законодателната власт да изготвят усъвършенстван проектозакон. Законодателната самодейност би трябвало да се основава на Стратегията за развиване на българската просвета.

11. Закон за цифрово наличие на авторския артикул. Изпълнителната и законодателната власт да изготвят проектозакон. Законодателната самодейност би трябвало да се основава на Стратегията за развиване на българската просвета.

12. Изготвяне на Закон за изменение и допълнение на Закона за киноиндустрията, както и промени по Правилника за използването му.

13. Ефективни ограничения за преустановяване на пиратството - съответни санкции за нарушение на права върху интелектуалната благосъстоятелност и повишение на контрола посредством усъвършенствана съгласуваност с Министерство на вътрешните работи.

14. Българска национална телевизия и БНР (Закон за радиото и телевизията). Съгласни сме, че промени в закона би трябвало да има. Изпълнителната и законодателната власт би трябвало да изготвят проектозакон. Законодателната самодейност би трябвало да се основава на Стратегията за развиване на българската просвета. Творческите сформира към БНР да бъдат подкрепени финансово като се даде целева дотация за спомагателни хонорари след съгласуваност с МФ.

15. Приоритизиране на фестивалните действия като средище за културен продан за повишение на локалната стопанска система, усилване връзката сред туризъм и просвета, както и повишение самочувствието и достолепието на българския създател.

16. Закон за театралните изкуства. Има безусловно единогласие за основаването на подобен закон. Проектозаконът следва да се изготви от изпълнителната и законодателната власт и следва да се основава на Стратегията за развиване на българската просвета.

17. МК да подсигурява фонд работна заплата в културните институти.

18. Да бъдат подкрепени културните институти и през други политики - меценатство; публично-частно партньорство; културни промишлености и прочие

19. Приобщаване на любителски организации от региона на културата към работата на МК. Любителските организации и начинания да имат опция да се картотекират. Стимул за това би било придобиването на педагогичен статут и даването на опция да аплайват за средства към Фонд " Култура ". Картотекирането ще даде опция и за реализиране на надзор от страна на страната.

Точки, по които не сме постигнали единодушие:

1. Прилагане на център за споделени услуги сред двете национални медии - Българска национална телевизия и БНР (финанси; IT; човешки ресурси; транспорт; администрация) за икономии от мащаба, а спестените средства да се вложат в креативен промишлености. Предложението следва да се разиска в допълнение от съдружните сътрудници.

2. Закон за отбрана на българската литература, българската писменост и словесност. Предстои в допълнение разискване, да се заложи в Стратегията за развиване на българската просвета и да се откри нормативната форма за осъществяване на концепцията.

3. 9% Данък добавена стойност за книгоиздателите да се запазят. Да се удължи в границите на пандемичното състояние. Да се сътвори механизъм през МФ тази ставка да повлияе на крайната цена на книгите, тъй че да бъде миропомазан крайният консуматор.

4. Да се усилят дотациите към читалищата. Най-вече във връзка с така наречен библиотечен стандарт - по отношение на броя на популацията да се дефинират средства за възобновяване на фондовете. За в допълнение разискване и да се синхронизира с МФ.

5. Създаване на български културен институт/център по сходство на Сервантес/Гьоте. Има такава самодейност на президентската институция, в този смисъл екипът на МК може експертно да се включи на база на заложените цели в Стратегията за развиване на културата.

По показани в този раздел точки преговорните екипи реализираха кардинално единодушие, че уточненията би трябвало да се извършат след образуване на екип в МК, изчерпателен експертен разбор и спомагателни разисквания, защото касаят други институции и министерства. Всички сътрудници са уверени, че за тях има работещи решения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР