Окончателният проект на Генералния план за организацията на движение във

...
Окончателният проект на Генералния план за организацията на движение във
Коментари Харесай

Генералният план за организацията на движение във Варна получи одобрение

Окончателният план на Генералния проект за организацията на придвижване във Варна е получил утвърждението на кмета на града напролет на 2018-та, научи Moreto.net.

Процедурата за разработване на проекта започва в края на 2015-та. В средата на идната година се стигна до подписване на контракт сред Община Варна и определената за активността компания „ Трафик холдинг “ за над 135 хиляди лв.. Представеният финален план е с водещ архитект инж. Недялко Иванов. Документът е дълъг 52 страници и дава информация за пътната мрежа и инфраструктура в града, положението й и потребностите от промени по нея, като са дадени оферти какви допълнения и новости могат да бъдат въведени във връзка с организацията и качеството на пътната мрежа.

Поне 10 години Варна няма настоящ общоприет проект за организацията на придвижването. При актуалната разработка е употребен утвърденият Общ организационен проект (ОУП).

В плана се показва, че Първостепенната улична мрежа (ПУМ) в общината е 128.7 км. От нея първокласните пътища са 2.7%, второкласните-26.1 км, третокласните- 32.7 км и четвъртокласните-51.6%. Планът дава предложение за смяна класа на някои от улиците.

„ Липсващите направления-североизток – югозапад от първи и втори А клас очевидно основават огромни проблеми на съществуващата Първостепенна улична мрежа (ПУМ), а това значи и неуправляем развой за поддържане на мрежата- включително компактен час ПИК от 08.30 до 10.00 часа и от 16.00 до 19.00 часа, колонно придвижване и частични тапи. 10% от работещата като основна улична мрежа е второстепенна (например ул. „ Кап. Райчо “, ул. „ Георги Бенковски “ и др.). “, се споделя в плана. Допълва се, че уличните настилки са близо 1.5 млн. квадрата, а тротоарите са 555 хиляди квадрата.

Състояние на настилките

„ Почти 18% от уличната мрежа е към този момент с 40% утежняване на положението на настилката по този експертен индикатор и 37% е към този момент в интервала, в който влагането на средства за настоящ ремонт е първо доста скъпо и второ съвсем безпричинно, по този начин се реализира най-малък резултат единствено за няколко месеца. “, се споделя в разбора.

Най-голям % улични настилки от ПУМ са със положение „ положително “ - 40% и 33% със положение „ чудесно “. 20% са в „ приемливо “, 7% са в положение „ незадоволително “ и 0% в „ неприятно “ положение. Настилките на тротоарите са 53% в „ положително “ и „ чудесно “ положение, а 30% в положение „ приемливо “ и „ незадоволително “, 37 хиляди квадрата липсват или в никакъв случай не са полагани (7%).

Причини за повредите

Дъждовната канализация по уличните платна

Работещата дъждовна канализация е главен фактор за по-дълготрайното действие на улиците. Посочва се, че три улици от ПУМ нямат построена дъждовна канализация. Освен това шахтите не се почистват постоянно, което води до появи на дисторция на настилката. Липсата на канализация е причина за образуването на мрежовидни пукнатини. Освен това шевовете на местата, където асфалтът на улицата се среща с бордюра би трябвало да бъдат обработени и подмазани, с цел да не пропущат вода към леглото на улицата.

Нарушената хидроизолация на подлезите, които се нуждаят от ремонт, също става причина за дисторция на уличните платна. Тези проблеми не могат да бъдат отстранени с „ козметични ограничения “.

Моторизация

Степента на моторизация в града за последните 10 години се е нараснала най-малко с 10 пункта. В момента Варна няма ПУМ, отговаряща на достигнатата степен на моторизация. Прогнозира се степента на моторизация за 2030 година да доближи 585/1000 души.

Кръстовища

Проектът сочи, че съществуващите транспортни възли на две равнища са единствено 8 и са с ненапълно развиване на връзките. Крайно налага се построяването на транспортни възли на две равнища на някои от натоварените кръстовища. Според екипа има 5 такива наложителни кръстовища.

През последните години в града се извършиха и осем броя кръгови кръстовища. Специалистите смятат, че е неотложно някои да се преоформят според условията на този вид кръстовища.

Натоварване

Претоварването на сектори от съществуващата мрежа води до прогресивно увреждане на настилките, нарушение на структурата им, а това води до съществени поправки, които са свързани с неведнъж по-големи вложения за поддържане на уличната мрежа, заключва анализът.

Не е обезпечена нужната улична мрежа и техническа инфраструктура в местностите „ Бриз “, „ Св. Никола “, „ Руски окопи “ и „ Траката “, които бързо и интензивно се застрояват. Отсъства артерия, която да обезпечава скоростни далечни кореспонденции сред най-североизточните и най-южните обитаеми територии. Аспарухов мост е единствената връзка сред южната и северната част на града.

По отношение на паркирането се акцентира, че политиката на Общината е била постоянно такава, че разрешава да се построяват нови обекти, които да бъдат с незадоволителни паркоместа. Предлага се въвеждането на синя зона, връщане предназначението на гаражите, да се следи при новите здания да има обезпечени места, да се откри механизъм за създаване на подземни и и етажни паркинги. Статистиката сочи, че във Варна главната причина за пътно-транспортните катастрофи е недисциплинираността на водачите.

Натоварването на уличната мрежа в града през летния сезон в града от коли с не варненска регистрация е сред 15 и 39%, а за курортните зони към 46%. През топлите месеци колите с задгранична регистрация са сред 10 и 29% в града и 55% в курортите.

Решения

Планът излиза с някои оферти за справяне с транспортните проблеми в града. Извършените изследвания демонстрират недвусмислено, че е належащо да бъдат осъществени няколко първо етапни решения, които ще доведат до значително усъвършенстване на транспортната конюнктура в града, до облекчение на най-натоварените сектори от мрежата. Сред ограниченията е отварянето на продължението на бул. „ Левски “ към „ Топлата вода “, с цел да стартира булевардът да извършва функционалността си на основен разпоредник. Изграждането на крайезерната артерия сред южната и западната промищлени зони, при което северният възел на Аспарухов мост и ул. „ Девня “ ще бъдат отчасти освободени от тежък товарен превоз. Това ще облекчи претрупания сектор на „ Владислав Варненчик “. Изграждането на бул. „ Цар Освободител “ би разтоварило пренатоварения „ Сливница “. Пробивът и разширението на ул. „ Дрин “ до ул. „ Кракра “ би облекчил ул. „ Отец Паисий “ и ул. „ Пирин “. Бул. „ Варна “ да стартира да се обособява като подобен първоначално в секторите, където „ Христо Смирненски “ е с изчерпана пропускателна дарба. Говори се за повдигането на още два моста над канала.

Изградените сега велоалеи са над 23 км. Разработеният план планува велосипедно придвижване във Варна да доближи равнище 5-10% от пътуванията, които сега се реализират най-вече с коли. Предлагат нови трасета в Аспарухово, по „ Цар Освободител “ до Морската градина, по бул. „ Република “ и по бул. „ Левски “ през „ Отец Паисий “ до квартал „ Христо Ботев “. Общата дължина на новопредложените велоалеи е над 20 км.

Предлага се още да се обезпечи автоматизирана система за работа при спешни обстановки на Аспарухов мост. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР