Окончателният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за продължилото 22

...
Окончателният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за продължилото 22
Коментари Харесай

Няма сговор с руснаците, играта свърши за беснеещите, възкликна Тръмп

Окончателният отчет на специфичния прокурор Робърт Мълър за траялото 22 месеца негово следствие на съмненията за сговор сред Русия и предизборния екип на Доналд Тръмп през 2016 година бе оповестен от министерството на правораздаването на Съединени американски щати, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Документът от близо 400 страници е редактиран на местата, които съдържат поверителни данни.

На конференция министърът на правораздаването и основен прокурор Уилям Бар съобщи, че съгласно изводите от специфичното следствие Русия се е намесвала в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, само че нито предизборният щаб на настоящия американски президент Доналд Тръмп, нито който и да е от американските жители е взел участие в тази активност и не е бил в сговор с управляващите в Русия.

Тръмп изрази удовлетворение от изводите на следствието, които удостоверяват отсъствието на сговор сред екипа му и Москва, само че не го освобождават от съмненията за възпрепятстване на правораздаването, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Днес е прекрасен ден за мен. Няма сговор, няма възпрепятстване. Никога не е имало и в никакъв случай няма да има. Такава машинация не би трябвало да се случва с никой различен президент ", сподели Тръмп във връзка следствието.

Агенция Франс Прес акцентира, че следствието е тегнело над първите две години от мандата му и което той е наричал "лов на вещици ".

След конференцията на Уилям Бар Тръмп пусна в Туитър един явно авансово квалифициран фотомонтаж, който го демонстрира в тил на фона на гъста мъгла и надпис: За беснеещите и демократите от радикалната левица Играта Завърши (Game Over), като "О "-то на Over е пресечено с три отвесни линии като в оформлението на заглавието на сериала "Игра на тронове " на телевизия Ейч Би О.

През ноември Тръмп към този момент се базира на сериала, чийто осми финален сезон потегли преди няколко дни. За да приветства възобновяването на глобите против Иран, той пусна плакат, на който върви на фона на надпис "Санкциите идват " (Sanctions are coming), по прилика с израза "Зимата идва " (Winter is coming) - заглавието на първия епизод на сериала.

Днешният туит на Тръмп бе всеобщо споделян, като някои консуматори привличаха вниманието на Ейч Би О върху това "нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност ", а други се забавляваха да гадаят какъв вид персонаж президентът би могъл да играе в сериала.

Възпрепятствал ли е правораздаването Тръмп

В отчета си Мълър показва, че не е в положение да разгласи, че президентът Тръмп не е попречил правораздаването.

"Ако бяхме сигурни, след подробно следствие, че президентът явно не е направил възпрепятстване на правораздаването, щяхме да го кажем. Въз основа на използваните правни правила и обстоятелствата обаче не сме в положение да създадем това ", написа Мълър.

Президентът Тръмп е опитал да повлияе на следствието за съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати. Усилията му са били общо взето несполучливи, само че това значително е било тъй като неговите съветници и други високопоставени чиновници са отказали да изпълнят заповедите му или молбите му, се споделя в отчета на Мълър, представен от ДПА.

Изброяват се 10 случая на допустимо възпрепятстване, да вземем за пример нареждането на Тръмп към юридическия консултант на Белия дом Дон Макган да уволни Мълър за спор на ползи, само че Макган е отказал. Други произшествия включват уволняването на шефа на ФБР Джеймс Коми.

Членове на обкръжението на Тръмп са се срещнали с руснаци на 9 юни 2016 година с упованието да получат информация от Русия, която да помогне на Тръмп в изборите. Руските събеседници обаче не са дали такава информация, написа Мълър в отчета, представен от ДПА.

В срещата са взели участие зетят на Тръмп Джаред Къшнър, ръководителят на предизборния му екип Пол Манафорт и синът му Доналд Тръмп младши.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР