Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021

...
Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021
Коментари Харесай

Обявиха окончателните противоепидемични мерки до 31 януари 2021 г.

Окончателните противоепидемични ограничения, които ще работят до 31 януари 2021 година, бяха докладвани от министрите на работно заседание при премиера Бойко Борисов. Една от измененията в в този момент прилаганите ограничавания планува разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да стартират да посещават учебно заведение от 4 януари следващата година, да се отворят също детските градини и яслите.

„ Трябва да сме бързи и гъвкави в ограниченията, в подпомагането на бизнеса и на хората, в обезпечаването на медикаментите, имунизациите, защото пандемията в целия свят се усложнява, а броят на умрелите за жалост продължава да е висок “, съобщи министър-председателят Борисов при започване на съвещанието. Премиерът означи, че макар че броят на заболелите у нас е много по-нисък, а броят на оздравелите надвишава инфектираните, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „ Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората преди всичко, по тази причина продължаваме да действаме по тези ограничения “, безапелационен бе министър председателят Борисов.

В рамките на работното заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че при дребните възпитаници директното педагогическо взаимоотношение е най-важно и означи значимостта на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев уточни още, че с признати промени в Закона за учебното и предучилищното обучение се разрешава родителите, които се тормозят, да могат да задържат децата си на образование в електронна среда като за задачата подадат заявление. „ Лятото обсъждахме доста разновидности, само че този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази опция “, сподели още министър Вълчев.

Премиерът Борисов подчертава, че с измененията в противоепидемичните ограничения, които ще работят до 31 януари 2021 година, се регистрират причините на специалистите и се работи в интерес дребните възпитаници да получат съответно образование в изискванията на пандемията, разчитайки на педагогическия контрол и образованието с преподавател, който да ги направлява.

В рамките на работното заседание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов рапортува настоящите данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. „ Отбелязва се напълно лек спад на заболеваемостта и на % позитивни проби. Смъртността обаче продължава да е висока, през вчерашния ден живота си са изгубили 191 български жители, а заетостта на болничните кревати продължава да е висока. Именно по тази причина предлагаме удължаването на противоепидемичните ограничения до 31 януари “, безапелационен бе Ангелов.

Премиерът Борисов сподели още, че пандемията от COVID-19 докара до нечувана финансова икономическа рецесия и води страните към фалит. Някои от тях към този момент са с минус 15% дефицити. „ Няма страна, която да има задоволителен буфер. На този стадий ние сме обезпечили над милиард и 100 милиона лв. в поддръжка за микро-, дребните и междинните предприятия “, добави министър-председателят Борисов.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за поддръжка по ограниченията, създадени взаимно с Национална агенция за приходите. Същевременно, откакто към този момент има нотификация от Европейската комисия, незабавно след Нова година ще има опция да започва и мярката в помощ на така наречен „ огромни дребни предприятия “ с оборот над 500 000 лв.. Министърът на стопанската система съобщи още, че взаимно с основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев ще проведат диалози с огромните търговски вериги за по-стриктно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. „ Предвид обстоятелството, че ограничаващи ограничения ще има и през януари, ние сме взели поради предплатено тази опция – т.е. с най-малко административни старания компаниите ще могат да аплайват и получават поддръжка за който и да е интервал, в който те са били затворени “, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше безапелационен, че има задоволително средства, обезпечени даже за месец януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР