Околовръстен път край Божурище ще бъде изграден, за да се

...
Околовръстен път край Божурище ще бъде изграден, за да се
Коментари Харесай

Изграждат нов път от Божурище до Сърбия

Околовръстен път край Божурище ще бъде построен, с цел да се улесни трафика от и за индустриалната зона в покрайнините на София, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на откриването на дистрибуционен център на датската компания „ Юск “ (JYSK) в Индустриална зона „ София-Божурище ".

Проектът за пътя към този момент е подготвен, като той ще стартира от бул. " Царица Йоанна ", ще премине през двете страни на Божурище, заобикаляйки града, а оттова ще бъде обвързван с автомагистралата за Сърбия. Борисов уточни, че инвестицията ще е към 50 млн. лв..

Министър-председателят означи, че сега се регистрира взрив на вложенията в България. " Когато заварихме тази индустриална зона по време на първия ми мандат, нямаше вложители в България. И внезапно този взрив на вложения докара до това да стопираме вложители за зоната, тъй като центърът планува по най-малко 4 камиона да минават на всеки 10 минути “, разясни министър председателят.

По думите на премиера има няколко големи вложители, които желаят да встъпят в България, само че той не може да им разреши, тъй като трафикът ще блокира работата и живота в региона. Затова, макар че околовръстният път няма да е на ниска цена, би трябвало да се построи нужната инфраструктура, с цел да могат да продължат вложенията в страната ни.

" Асфалтът сигурно основава милиарди вложения и хиляди работни места ", акцентира Борисов като заяви, че е дал най-кратък период на министрите да се стартира процедурата, която ще изисква и отчуждаването на територии.

„ Отчуждителните процедури са мудни, по тази причина искахме да променим закона, който бе спрян от президента Румен Радев “, разяснява министър-председателят. Той акцентира, че тези промени не са се правили напук, а тъкмо противоположното. Затова и в този момент огромна инвестиция чака път. Борисов приключи с обещанието да стори всичко допустимо за ускорение на процедурите, както и за обезпечаване на средства за тях в новия бюджет до няколко дни.

Следващата сряда пък следва да се провиснал средства за нов цех в Търговище на турската „ Шишеджам “, който също ще има потребност от път.

На събитието в Божурище участва и министърът на стопанската система Емил Караниколов, който уточни, че датската компания „ Юск “ е вложила 100 млн. евро за откриването на дистрибуционния център в България.

Реализацията на този план е доказателство, че България предлага привлекателна бизнес среда и дава тласъци на задграничните вложители. По време на строителството на този център са работили към 500 строители.

Караниколов добави, че сега в дистрибуционния център ще бъдат назначени към 300 чиновници. Той разгласи, че общо контрактуваните вложения досега в Индустриална зона " София-Божурище " са за 530 млн. лв.. Освен това са обезпечени 1600 работни места. И той увери, че държавното управление и Столична община ще работят интензивно за проблема с пътя към зоната.

Общата повърхност на дистрибуционния център е 95 000 кв. метра. Общият потенциал за предпазване на артикули е близо 125 000 палетоместа. От дистрибуционния център ще се обслужват над 200 магазина на компанията в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

" Никога не съм се съмнявал, че решението да изберем тази страна и място е доста положително ", разяснява ръководителят на компанията Ян Бьо. Мнението му бе подкрепено от посланика на Дания в България Сьорен Якобсен, който разяснява, че това е огромна инвестиция на Дания, с която всички се гордеят. „ Надявам се този център да означи началото на нов стадий на съдействие сред България и Дания “, приключи Якобсен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР