Около три седмици след началото на раздаването им представители на

...
Около три седмици след началото на раздаването им представители на
Коментари Харесай

Институциите признаха, че за „безплатните“ дърва в Карлово се плаща

Около три седмици след началото на раздаването им представители на властта признаха, че дървата, които трябваше да се дадат гратис на потърпевшите от наводнението хора в Карловско, се дават против... пари. Става дума за дънери, клони и друга дървесина, която придошлата река довлече в дворовете, по улиците и коритото си.

Че дървата няма да костват нищо бе оповестено неведнъж от допустимо най-високо равнище незабавно - от министъра на земеделието Явор Гечев, от вицепремиера Иван Демерджиев и други Това бе показано като помощ за хората в навечерието на зимния сезон. Централната власт трансферира на локалната да реши по какъв начин тъкмо ще осъществя процеса. Съответно дървесината бе извадена от домовете на хората, складирана, а общинският съвет реши да се дадат по 5 кубика на всеки дом от наводнените села, стига да бъдат поискани (не единствено на съответно потърпевшите хора, а на всички). Процесът не стартира елементарно, защото още първоначално хората алармираха, че дърва се откарват някъде, без никой да знае къде.

Голямата изненада обаче настана, откакто се оказа, че с цел да се доберат до складираните дърва, хората би трябвало да платят по 40 лева на кубик - общо 200 лева Стоката сама по себе би се е безвъзмездна, само че с цел да се нареже до метровки и транспортира назад в дворовете, следвало да се заплати. При това без да има опция човек самичък да си провежда превоза или да ги насече. Процесът си течеше тихомълком, до момента в който на 6 ноември след сигнал на хората. Като уредници на цялата активност живущите показаха селските кметове.

В последна сметка трябваше да минат още няколко дни, с цел да признаят институциите казуса. Запитан от малкия екран, Гечев изясни, че в случай че община Карлово потърси помощ, подопечените му ведомства ще й дадат резачки, хора, камиони и така нататък, с цел да се снижи или напряко заличи цената. А през днешния ден публично съдействието бе потърсено от локалното управление. " Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов изиска от Министерство на земеделието да сътвори организация за гратис рязане и превоз на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. През последните дни беше основана организация всички искащи да получават полагащите им се дърва, само че общината няма потенциал да обезпечи нарязването и превозването им до къщите ", заяви уеб сайтът на община Карлово.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР