Около три часа след като премиерът Бойко Борисов , пред

...
Около три часа след като премиерът Бойко Борисов , пред
Коментари Харесай

Ваксинирането с препарата на "АстраЗенека" спря по-бързо се изисква

Около три часа откакто министър председателят Бойко Борисов, пред някои от огромните имунизационни пунктове в София съвсем няма следи, че единствено допреди дни на същите места е имало опашки от искащи тъкмо за тези ваксини.

На входната врата към имунизационния център на " Пирогов " е залепена записка с надпис с огромни букви и три удивителни знака: имунизациите са прекъснати.

При имунизационните пунктове

" Говорите ли британски? ", ме пита млад мъж, застанал на крачка от бележката. Отговарям позитивно и той ме поучава да не преставам да заставам надалеч от него. Всъщност търси мястото в " Пирогов ", където се вършат проби за ковид.

Насочвам го към фургоните настрана. Сега опашката пред тях не е от искащи да се имунизират, а от хора, които се съмняват дали не са заболели от COVID-19.

 Ваксинирането с препарата на
© Златина Зехирова

Всъщност имунизирането с продукта на " АстраЗенека " /Оксфорд е спряло по-бързо в сравнение с се изисква от Министерството на здравеопазването. В известието на ведомството е записано, че " в период до 24 часа AstraZeneca - България и " БулБио - НЦЗПБ " посредством районните здравни инспекции в страната би трябвало да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от имунизацията, да преустановят използването ѝ ".

" Тук за PCR проби ли е? ", питат ме мъж и жена към този момент пред имунизационния пункт при болница " Александровска ". Отговарям негативно и изяснява, че затворените фургони са били за имунизиране против COVID-19. " А, то правилно, че доскоро Бойко ги спря ", отбелязва фамилията. Изглежда, че новините стигат бързо до хората.

На входната врата към имунизационния пункт на Военномедицинска академия (ВМА) също има сложена записка с надпис " Временно се преустановяват " зелените коридори " във ВМА ".

В районните здравни инспекции

След заповедта на шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов да бъдат блокирани наличните в страната количества от имунизацията против COVID-19 с производител " АстраЗенека " /Оксфорд, всички районни здравни инспекции (РЗИ) преустановиха имунизирането с нея.

В кабинета в РЗИ в Пазарджик са записани за имунизация трима души, те са известени по телефона, че се отсрочва имунизирането им, сподели пред " Дневник " шефът на инспекцияята Фани Петрова. " Казали сме и на другите кабинети в региона сме се обадили да предупредят хората ", уточни тя.

" След разпореждането уведомихме лечебните заведения, които са получили тази ваксина, а те надлежно уведомяват по телефона записалите се за имунизация в техните описи ", сподели пред " Дневник " Петя Балулова, шеф на РЗИ Сливен. Тя добави, че се чакат спомагателни указания от Министерството на здравеопазването за това по какъв начин ще продължи имунизацията с " АстраЗенека ", какво да вършат хората, на които е сложена първа доза и им идва реда за втората. " В никакъв случай обаче не би трябвало да се позволява суматоха. Това са неща, кото могат да се случат с всички ваксини, виждате, че управляващите вземат нужните ограничения ", добави Балулова.

Вероятно за решение по отношение на имунизациите на този производител няма да се чака дълго. На ексклузивен, че решение за последващи дейности ще се вземе след седмица, когато се чака ново изговаряне на Европейската организация по медикаментите и продължение на имунизацията с продукта на " АстраЗенека " /Оксфорд. Министърът на опазването на здравето прикани имунизираните с този препарат да не се тормозят и изключи причинно-следствена връзка сред смъртния случай в Пловдив и слагането на инжекцията. Решението за краткотрайното прекъсване на използването на имунизацията било превантивно.

Какво да вършат записаните в системата

Електронният указател за записване на час за имунизация, до момента в който е спряно използването на препарата на " Астра Зенека " /Оксфордския университет, заяви здравният министър Костадин Ангелов. " Нека тези, които са записани в системата, да имат самообладание. Ще бъдат записани служебно с дни напред и ще получат вести с SMS или и-мейл ", съобщи министърът.

По думите му тук-там, където има остатъчни количества от непокътнатите за изборната администрация ваксини на " Пфайзер " / " БиоНТех ", са разпределени към имунизационните пунктове за записаните с час в електронния указател.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР