Около София има пръстен от манастири от така наречената Софийска

...
Около София има пръстен от манастири от така наречената Софийска
Коментари Харесай

Блогър препоръча интересни дестинации край София на останалите в града за Великден



Около София има пръстен от манастири от по този начин наречената Софийска Мала Света гора, които в по-голямата си част са били издигнати по време на Втората българска страна. Един от тях, не толкоз прочут, само че доста хубав, е Курилския - до село Курило. Стига се с кола. В църквата му има старинни фрески от 16-ти век. Изографисана е от Пимен Зографски
Това сподели за „ Хоризонт за вас “ Елена Иванова – математик, програмист и разпален екскурзиант, създател на блога „ Друми в думи “. Тя предложи на столичани, останали си вкъщи за празниците да посетят и Владайския манастир, до който също се стига с кола

„ За тези, които имат повече време и предпочитание за по-дълга разходка, мога да препоръчам църквата в село Беренде. Това е най-старата черква в България. Съвсем достоверна е. Стенописите не са възстановявани, макар че са малко ожулени. Тя се намира на брега на река Нишава. Село Беренде е сред Драгоман и Годеч “.

В двора на манастира до село Букоровци има с пет църкви. Наблизо има и доста хубав водопад.  Водопад Добравишка скакля до село Искрец също си заслушава пътуването, уверена е Иванова, която предлага на туристите да посетят и Геопарк Искър-панега в региона на Червен бряг.

„ Много добър преход е Лозенската екопътека - от село Долни Лозен, през лозенския манастир до Пасарел. Цял един подобен преход може да се направи. Лозенският манастир също е от софийската Мала Света гора. Първата екопътека към София е към Панчаревското езеро. Тя стартира от село Герман “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР