Около резервоара над с. Мало Бучино е тихо и пусто

...
Около резервоара над с. Мало Бучино е тихо и пусто
Коментари Харесай

Строежът на водопровода от Мало Бучино до Перник още не е започнал

Около резервоара над с. Мало Бучино е безшумно и пусто - никой не копае ров за тръбопровод, нито се виждат докарани тръби. На осмия ден след шумно оповестения екшън проект на Министерския съвет за транспорт на вода от Рила през София за Перник екип на " Дневник " завари само пазача на резервоара. От тук би трябвало да стартира незабавният градеж на тръбопровод с дължина 13.5 км, по който да стигне рилската вода до Перник.

Този нов тръбопровод ще се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи непрекъснато от над 10 екипа, даде обещание министърът на стопанската система Емил Караниколов след изключителното съвещание на държавното управление на 18 януари.

" Нищо не се строи в този момент. Чака се разрешението на Столичния общински съвет. Дотогава нищо не може да се прави ", заучено изговаря охранителят на резервоара над Мало Бучино. Казва, че и други хора го питат по кое време ще стартира, само че той това знае.

Цената на водопровода с дължина 13.5 км е към 25 милиона лв.. Няма да се организира социална поръчка за фирма-изпълнител, тъй като " нямаме време за процедури и за публични поръчки ", аргументира се министър Караниколов. И прибавя, че към този момент е определено кой ще свърши работата - държавното дружество " Монтажи " ЕАД.

 На 18 януари министър Емил Караниколов (вляво) разгласи спешния проект на Министерския съвет. До него е кметът на Перник Станислав Владимиров,
© Юлия Лазарова

На 18 януари министър Емил Караниколов (вляво) разгласи спешния проект на Министерския съвет. До него е кметът на Перник Станислав Владимиров,

Столичните общинари ще заседават по проблема във вторник

За вторник, 28 януари, е планувана изключителната сесия на Столичния общински съвет, която би трябвало да гласоподава предлагането на държавното управление рилската вода да премине през софийската ВиК мрежа. Това е законната процедура и в случай че предлагането се одобри, съгласно плановете на Караниколов водопроводът би трябвало да е подготвен най-рано при започване на март.

" Този тръбопровод е нужен тъкмо в този момент. Ако се построи за 10-15 дни и работи още 30-40 дни – има смисъл да го строят. Обаче няма да съумеят толкоз бързо и ще остане като монумент, каквито има доста в България. Просто след два месеца към този момент няма да е необходим, тъй като снеготопенето ще стартира и водата ще пристигна в язовир " Студена ", песимистичен е хидроинженерът Иван Бухов. Той е бил основен архитект във " Водоканалпроект " и е създал схемата за водохващане за язовир " Белмекен ", от който ще пристигна водата за Перник. Сега е пенсионер.

 Този тръбопровод е нужен в този момент, не след два месеца, счита хидроинженерът Иван Бухов.
© Георги Кожухаров

Този тръбопровод е нужен в този момент, не след два месеца, счита хидроинженерът Иван Бухов.

Трябва и помпена станция, с цел да се трансферира билото на Люлин

Селото е с 560 поданици и е на североизточния склон на Люлин планина. То е в чертите на София, в регион " Овча купел ". Вместимостта на резервоара е 13 хиляди куб.м вода и се намира на 850 м надморска височина. До билото на планината има още близо 100-ина метра денивелация и с цел да се качи водата до там би трябвало да се построи помпена станция.

През новия тръбопровод ще минават 25-27 хиляди куб.м вода на ден за Перник. С това количество няма по какъв начин да спре рецесията, а единствено ще бъде непокътнат сегашният воден режим в града. Това изясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

В края на февруари язовир " Студена " ще бъде дефинитивно привършен, в случай че не завали изобилен сняг и след това не духне южен вятър, по думите на Караниколов. Затова, по всяко време подготвена новата тръба от Мало Бучино, тя ще е единствената, по която 90 хиляди перничани ще получават живителната течност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР