Около предоставянето на безвъзмездно целево финансиране за всички оператори, извършващи

Около предоставянето на безвъзмездно целево финансиране за всички оператори, извършващи ...

Градският и жп транспорт може да се обезщетят заради коронавируса.


Около предоставянето на безвъзмездно целево финансиране за всички оператори, извършващи обществен превоз на пътници по време на извънредното положение и пострадали от това, са се обединили в Националния съвет за тристранно сътрудничество на заседанието си в четвъртък.

Според неговите представители градският пътен и железопътен транспорт, общинските транспортни оператори и "БДЖ-Пътнически превози" генерират огромни загуби, за да поддържат транспортната услуга за гражданите при специфичните условия и са сериозно засегнати от предприетите мерки във връзка с въведеното извънредно положение. Затова те трябва да бъдат подпомогнати, смятат в Тристранката, която е обсъдила идеи на нови мерки в помощ на засегнатите от пандемията сектори.

Какви са загубите на транспортните фирми и на колко би възлизала безвъзмездната помощ за тях, от КНСБ, която информира за резултатите от заседанието, не съобщават.

Решено била също така секторът "Транспорт" и селското стопанство да се включат към туризма в мярката 80/20, която ще важи и за новонаетите работници и правителството ще плаща 80 процента от заплатата и осигуровките вместо досегашните 60 на сто. Причината е, че много свинарници, рибарници и горски стопанства били с преустановена дейност и имат нужда от помощ, за да оцелеят.

За да стане това обаче трябва разрешението на Европейската комисия.

Източник: mediapool.bg