Около половината от всички секции в страната не са успели

...
Около половината от всички секции в страната не са успели
Коментари Харесай

Видеонаблюдението на вота се оказа изключено в около 50% от секциите

Около половината от всички секции в страната не са съумели да излъчат онлайн броенето на бюлетините в нощта на изборите.

Това сподели министърът на електронното ръководство Георги Тодоров, който разяснява пред Нова ТВ, че персонално е следил работата на платформата в " час пик " на 2 април.

Тодоров направи спогодба, че е допустимо в някои случаи да е имало проблем с покритието на мобилните оператори - само че в други места оправданието с механически аргументи не съществува.

" На доста места не са включвани камерите. В учебно заведение с две прилежащи изборни секции в София - в едната се излъчва live, а в прилежащата не. Обяснението е, че най-вероятно не са задействали устройството ", сподели той.

" В деня за размисъл бяхме планували да се създадат проби - те бяха повече от сполучливи, имаше единствено пет дефектирали устройства, които се наложи да подменим. Надявам се, че всички добросъвестни членове на СИК са се справили с обикновените придвижвания по активиране на устройството ", сподели служебният министър.

Предстои да се види какъв брой от устройствата въобще не са били включени в неделя вечер - това ще стане ясно, когато се смъкват записите (там, където ги има).

Санкции за това нарушаване няма да има.

" Законът мълчи. Министерски съвет трябваше да дава отговор за техническото застраховане на това задание. Министерският съвет считам, че се оправи с този неуместно къс период, с цел да обезпечи устройства на всички места и платформа, през която да се излъчват. Не сме записали хакерски офанзиви нито към платформата, нито към други държавни уеб сайтове ", сподели още той.

Междувременно някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев също разкритикува провеждането на видеонаблюдението в секциите, като сподели пред bTV, че " в огромна част от секциите камерите бяха обърнати и не можеше да се види защо става въпрос ".

" Това сподели и неподготвеността на огромна част от изборните комисии. Голяма част от тях са пристигнали в последния миг и четяха методически инструкции на телефоните си ", сподели Андреев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР