Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според

...
Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според
Коментари Харесай

Докъде се докарахме: Всяка втора хапка пилешко у нас - вносна

Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според Димитър Белоречков, ръководител на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преправка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се употребяват главно за салами. Причината е, че родното произвеждане не може да задоволи потребностите на преработвателите от черва, употребявани за изработката на пастети, написа " Монитор ". „ Импортът на птиче месо идва главно от Полша и дребна част от Румъния “, изясни браншовикът.

След 2012 година е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, поради въведените от Европейски Съюз условия за хуманно отношение към птиците и възстановяване на изискванията им на развъждане. Причината е, че българските птицевъди не са съумели бързо да реконструират птицефермите и да обезпечат по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство съблюдава правилата на хуманното отношение към и е „ щастливо “, твърди Белоречков.

Данни от статистиката на земеделското министерство демонстрират, че през предходната година потреблението на пилешко месо у нас е била към 170,5 хиляди На лице от семейството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, регистрирано през 2015 година В същото време общата консумация е с 2 хиляди т по-висока, като растежът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за публично хранене.

Поради огромното предложение на птиче месо, през 2016 година потреблението на този тип месо в Европейски Съюз нараства с 4% по отношение на 2015 година, до 23,7 кг на глава от популацията, частично замествайки потреблението на свинско. През 2017 година се чака растежът на потреблението на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.

Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били към 4,80 лева./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предишни години, през цялата 2016 година и от началото на 2017 година цените на производител на замразени бройлери в България се движат значително под междинното равнище за Европейски Съюз. По данни на Европейска комисия бройлерите в българските птицекланици за 2016 година се продават приблизително по 144,52 евро/100 кг без Данък добавена стойност (282,66 лева.) - с 19% по-ниска по отношение на междинната цена за Европейски Съюз. През обособените месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.

През предходната година у нас са създадени съвсем 1,1 милиарда яйца за консумация и други над 223 млн. - за люпене. По данни на БАБХ, към 1 април са 174 или с 14 повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Същевременно, общият потенциал за развъждане на птици в тях нараства с 6,7%. Средните цени на дребно на яйцата се резервират на равнище от 26 ст./бр., а на едро - по 19 ст., сочи още статистиката на МЗХГ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР