Около пет хиляди македонци, пребиваващи в Австралия, се събраха на

...
Около пет хиляди македонци, пребиваващи в Австралия, се събраха на
Коментари Харесай

Пет хиляди македонци излязоха на протест в Австралия

Около пет хиляди македонци, пребиваващи в Австралия, се събраха на митинг в Канбера с апел да бъде спряно разпадането на страната, езика и националната еднаквост на югозападната ни съседка, оповестява скопското електронно издание „ Македонска нациja “, представено от "Фокус ".
От редакцията привеждат информация, според която в демонстрацията са взели присъединяване македонци, живееци в Канбера, Сидни, Мелбърн, Пърт, Нюкасъл и други огромни австралийски градове. Всички те мощно и ясно са декларирали, че разпадането на Македония, македонския език и македонската еднаквост би трябвало да бъде спряно.
„ Днес сме се събрали тук, пред посолството на Република Македония в Канбера, Австралия, с цел да покажем нашето единение, нашата неотстъпчивост като македонци, с единствената цел- да защитим ползите на македонците, тук сме, с цел да бъдем чути, да се чуе нашият глас “, обясниха водещите на събитието Стивън Каранфиловски и Заклина Михайлова.
От участниците в акцията бе изпратена декларация до до президента на Република Македония, до депутатите в Народното събрание в Скопие и до държавното управление на Република Македония. Представители на македонската общественост се срещнаха с посланика на Македония в Австралия Веле Тръпски и предадоха документа, който ще бъде изпратен до получателите. В декларацията македонската общественост в Австралия пожелаха да ссе прекратят договарянията за името на страната, да се отхвърли закона за езиците, с който се предефинира унитарността и държавността на Македония, да се освободят от пандиза и ареста всички наказани от събитията на 27 април 2017 година Македонци от Австралия желаеха македонските епископи да отдръпват настояването за приемане на Българската православана черква като Църква-майка, защото сходно решение не е канонично. „ Ние, македонците в Австралия, ще използваме всички възможни средства, постоянно, на всички места и пред всички, за отбрана на името на страната и идентичността на нацията! ", акцентират създателите на декларацията. Следващият сходен митинг ще се организира на 4 март в Сидни, в границите на така наречен Общомакедонски митинг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР