Около падането на Съветския съюз Евгений Пригожин излиза от затвора

...
Около падането на Съветския съюз Евгений Пригожин излиза от затвора
Коментари Харесай

Кой е "готвачът на Путин", обвинен за намеса в американските избори

Около рухването на Съветския съюз Евгений Пригожин излиза от пандиза и отваря будка за хот-дог. А малко по-късно натрупал толкоз рубли, че майка му едвам смогвала да ги преброи – по този начин стартира историята на " готвача на Путин ", който предходната седмица бе упрекнат в интервенция в американските избори дружно с още 12 съветски жители. Пригожин е един от най-богатите мъже в Русия, общото сред които е това, че са близки на президента и постоянно получават великодушни държавни поръчки в подмяна на мрачни услуги, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Според обвиняването 56-годишният Пригожин управлява компанията, финансирала небезизвестната " фабрика за тролове ", която подкрепяла Доналд Тръмп с подправени профили и неистини в обществени мрежи. Той отхвърля.

" Американците са доста прочувствени хора, виждат това, което желаят да видят. Много ги почитам. Изобщо не съм смутен от попадането ми в този лист. Ако желаят да открият дявола, добре ", цитира думите му РИА " Новости ".

Критици на Пригожин настояват, че той е индивидът, на който Путин разчита за такива задачи. " Не го е боязън от мръсни задания ", споделя Любов Собол от Антикорупционната фонданция – неправителствена организация, учредена от опозиционионера Алексей Навални. " Способен е да направи всичко за Путин – от това да се бори с опозицията до това да прати наемници в Сирия. Обслужва избрани ползи в избрани сфери и Путин му се доверява. "

С какво е потребен Пригожин

През декември 2016 година Съединени американски щати постановиха наказания на Пригожин и на двете му обществено известни компаниии - " Конконрд мениджмънт и консултинг " и " Конкорд кетъринг " поради връзка с дейностите на Русия в Украйна.
Най-известното му начинание обаче е " фабриката за тролове ", публично наименувана " Агенция за интернет проучвания " - въпреки той настойчиво да отхвърля, че има връзка с нея.

Според обвинието през 2015 година и 2016 година Пригожин постоянно се е срещал с Михаил Бистров – генералния шеф на " Агенцията за интернет проучвания ". Тя е била основана през 2013 година със задачата да цялостни обществените мрежи с положителни отзиви за ръководството на президента Путин и да очерня Запада. През 2015 година " Ню Йорк таймс " ѝ посвети следствие през 2015 година, откакто тя съумя за малко да провокира суматоха с вест за фиктивен случай в Съединени американски щати.

 Кой е
© Associated Press

" Facebook ", " Туитър " и " Google " я показаха като главен източник на провокативни известия по поляризиращи обществеото тематики като раса, вяра, надзор над оръжията, права на гей хората и други Само във " Facebook " тя е разгласила 80 000 послания, стигнали до над 126 млн. американци, а предишния месец " Туитър " разгласи, че ще уведоми над 677 000 души в Америка, че са си комуникирали с сметки, основани от " фабриката ". Пригожин е отказал на " Ню Йорк таймс " да разяснява, само че обществено отхвърля обвиняванията в интервенция в изборите през 2016 година

Кремъл утвърждава сходни планове, без да ги провежда директно, споделя пред в. " Ню Йорк таймс " Борис Вишневски, член на общинския съвет в Санкт Петербург от опозицията. " Това се прави от човек, който получава огромни държавни поръчки. Получаването им е скрития метод да се заплати за услугите му. "

Лукс и държавни поръчки

Семейна яхта, частен аероплан, винтидж " Линкълн континентал " - такива изображения е имало в инстаграм профилите на дъщерята и сина на Пригожин, преди те да ги скрият за необятната аудитория. Разследване на Антикорупционната фондация сподели, че в фамилния парцел покрай Санкт Петербург има цяло баскетболно игрище и площадка за кацане на хеликоптери.

Независимият всекидневник " Деловой Петербург " сочи Пригожин като 83-тият най-богат гражданин на града и дефинира положението му на 11 милиарда рубли (близо 157 милиарда евро), употребявайки информация от обществените регистри. Според проверяващия публицист Ирина Панкратова, в случай че бъдат включени всички собствености, които са свързани с него, той ще бъде в първите петима.

 Кой е
© Associated Press

Роден през 1961 година в тогавашния Ленинград, Пригожин става първенец по скибягане, преди през 1981 година да бъде наказан за обир, написа електронното издание " Медуза ". Девет години по-късно той излиза от пандиза и стартира да продава хотдози, след това основава верига магазини и няколко първокласни ресторанта, в които президентът води Жак Ширак през 2001 година и Джордж У. Буш през 2002 година, а през 2003 година чества там рождения си ден.

Макар да не е готвач, Пригожин се появява на тази събития и по този начин печели прякора си. Според негово изявление пред сп. " Город 812 ", Путин почита обстоятелството, че самичък е основал бизнеса си, започвайки от нищото.

След основаването на " Конкорд кетъринг ", Пригожин стартира да получава държавни поръчки – първо за снабдяването на петербургски учебни заведения, по-късно за московски такива, а най-после – за огромна чат от съветската войска. Организира и обилни държавни тържества. Само за пет години получава от страната контракти на стойност 3.1 милиарда $, демонстрира следствието на Антикорупционната фондация.

По-късно той стартира да набира и наемници за интервенции в чужбина и основава онлайн новинарски уебсайт с националистки позиции. А съгласно онлайн изданието " Фонтанка ", в подмяна на това, че пази петролните полета в Сирия, фирмите му получават % от приходите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР