Около 250 протестиращи и 9 жандармеристи са пострадали тази вечер

...
Около 250 протестиращи и 9 жандармеристи са пострадали тази вечер
Коментари Харесай

В РУМЪНИЯ СТАНА СТРАШНО! 100 000 протестираха срещу правителството, има ранени

Около 250 протестиращи и 9 жандармеристи са потърпевши довечера в Букурещ при конфликти с жандармерията, съобщи БНР.

Над 100 хиляди души се събраха на площад "Виктория " в румънската столица, с цел да изразят недоволството си против корупцията и противоречивите правосъдни промени, които постанова ръководещото болшинство в Румъния.
Голяма част от участниците са емигранти, завърнали се особено поради митинга.

Множеството скандираше "Крадци " и "Оставка ".

Площадът беше евакуиран, откакто чиновници на жандармерията прогониха сводни оръдия и сълзотворен газпротестиращи, които хвърляха против тях стъклени бутилки и камъни. Беше обявено, че се търсят два револвера от зачислените на жандармеристите. Румънски медии означават, че митингът в огромната си част е бил кротичък, само че няколко десетки хулагани са почнали да замерят жандармеристите с разнообразни предмети.

Още преди започването на митинга се стигна до конфликти сред жителите и полицията. Няколко часа преди събитието се събраха към 1000 души, носещи знамената на Румъния и Европейски Съюз, и скандираха "Справедливост, а не корупция " пред държавните институции в столицата.

Повече от 1000 протестиращи развяваха знамената на Румъния и Европейски Съюз

По-рано през днешния ден държавното управление разгласи проект за удвояване на държавните пенсии през идващите 4 години. Увеличението на бюджетните разноски по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния сега е 110 леи.

Участниците в митинга обаче са безапелационни, че кабинетът би трябвало да подаде оставка.

"Аз съм срещу това държавно управление, Народното събрание би трябвало да се разпусне и да има предварителни избори. Ние желаеме нарушителите да отидат в пандиза, желаеме свободна страна без корупция. " - разяснява един от протестиращите.

"Тук съм, с цел да кажа, че това държавно управление би трябвало да си върви. Ние сме изтощени от него. Страната би трябвало да се ръководи от по-млади и можещи политици. Сегашните ни тласкат към пропастта. " - заключи различен участник в митинга.

Още най-малко 40 000 души стачкуваха в останалите огромни градове в Румъния.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР