Около месец и половина ни дели от започването на обсъжданията

...
Около месец и половина ни дели от започването на обсъжданията
Коментари Харесай

Извънредните харчове за милиарди

Около месец и половина ни дели от започването на разискванията на държавния бюджет за 2020 година. Синдикатите подгряват идния спор с постоянните си претенции за съществено нарастване на минималната работна заплата. Докато работодателските организации въобще не желаят базовото заплащане да се дефинира по настоящия метод, а по браншове. На собствен ред общественият министър Бисер Петков отхвърля предложенията и на едните, и на другите. Изглежда държавното управление ще се придържа към своята стратегия, която планува през идната година минималното заплащане да се усили от 560 лева на 610 лева, а през 2021-а да доближи 650 лв..

Самото ръководство на Бойко Борисов обаче не постоянно се придържа към закона за държавния бюджет. Вярно, че това не е негов патент, само че сегашната власт реализира нови небеса в изразходването на средства с разпореждане на Министерския съвет и без разискване в Народното събрание. Всъщност практиката и при ГЕРБ и при някои от предшествениците им е да се харчат милиони, а в някои случаи и милиарди, през декември от формирания бюджетен остатък, поддържан посредством неосъществени разноски през останалата част от годината.

По този метод в края на 2017-а бяха отпуснати над 1 милиарда лева в допълнение за саниране на здания. Така сумата доближи общо 2 милиарда лв. и преди дни от "Дондуков 1 " регистрираха, че над 2220 здания са санирани с пари от страната. По Националната стратегия за енергийна успеваемост са актуализирани над 1755 многофамилни жилищни блокове, строителни работи се извършват по още 114, а за други 142 текат подготвителни действия. Нищо че към програмата за саниране има съществени въпросителни, откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заяви, че е открила картел от компании, ангажирани с дейностите по проучване на здания и правене на енергийни и механически паспорти.

Към края на предходната година кабинетът още веднъж посегна към бюджетния остатък - този път отделяйки 1.3 милиарда лева за строителството на автомагистрала "Хемус ". Сумата бе преведена на държавната компания "Автомагистрали ". Което докара до остри политически и експертни разногласия, защото дотогава въпросното сдружението в никакъв случай не бе поемало обект от сходен мащаб. По-конкретно съперниците на властта защитаваха тезата, че аутобанът сред София и Варна на процедура ще се построява от частни компании - подизпълнители, а средствата ще се разпределят непрозрачно.

Така или другояче, строителният министър Петя Аврамова заяви, че през есента ще бъдат пуснати предварително 10 км от трасето в сектора от пътен възел Боаза до Ябланица, където към този момент се полагал асфалта. Аутобанът постоянно е тематика и в изявленията на премиера. На партийно събитие на ГЕРБ в края на август във Варна той съобщи, че откакто види "Хемус " в обратим тип е подготвен да се отдръпна от властта. "Хемус " за Северна България е.... дето се вика – няма да ме има след 10 години, ще видите разликата ", изясни Борисов и даде заричане, че от следващата година ще стартира работа по цялото трасе. Парите е ясно от кое място ще дойдат...

Между другото, единствено преди няколко месеца държавното управление изиска от Народното събрание актуализация на държавния бюджет и я получи. Този ход бе обвързван с огромния разход по придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70 от Съединени американски щати за сумата от над 2 милиарда лв.. Средствата бяха преведени по американските сметки на 8 август. Актуализацията допуска нарастване на недостига по бюджет с 1.829 милиарда лева до 2.228 милиарда лв.. На последното към този момент държавно съвещание самият Бойко Борисов повдигна въпроса дали си е коствало напъните. По думите му, концепцията била да се вземе най-хубавият аероплан за българската войска, само че в случай че знаел, че пазаруването им ще провокира такава завист, несъмнено въобще нямало да се занимава.

Любопитно е, че надалеч преди приемането на бюджета за 2020 година кабинетът към този момент е декларирал съществени задължения за разходи. Например при започване на август бе оповестено, че от държавната хазна ще бъдат обезпечи 741 млн. лв. за доизграждането на правата от автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле. С част от средствата ще се финансира и рехабилитацията на съществуващия път Е 79.

Още близо 420 млн. лева ще бъдат отпуснати за строителството на пътища в Северозападна България. Парите щели да дойдат от продажбата на тол такси и винетки, при все това тол таксите още не са избрани и вероятно ще стартират да се събират от идната година.

Задават се и още два огромни боен разхода. Неотдавна вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов показа упованията си до края на 2019-а да се подпише договорът за покупката на нови патрулни кораби, а при започване на 2020-а - за нови бронирани машини. Проектът за Сухопътните войски планува закупуването на 150 броя бронирана бойна и специфична техника за 1.464 милиарда лева с Данък добавена стойност. А покупката на патрулните кораби е оценена на 984 млн. лв..

Интересно е единствено дали, предусещайки отрицателните публични настроения като при изтребителите, този път министър-председателят няма да се занимава с тези покупко-продажби за армията, а ще остави някой различен да си троши главата...?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР