Около III век пр. Хр. по време на Олимпийски игри

...
Около III век пр. Хр. по време на Олимпийски игри
Коментари Харесай

Допинг срещу медали – най-големите измами и професионалната руска игра

Около III век прочие Хр. по време на Олимпийски игри се документира един доста прелестен и специфичен състезателен феномен – използването на допинг. Ясно е, че комисията тогава не е имала опция да употребява какъвто и да било надзор, а и се съмняваме, че е съществувала. Изборът на спортистите по това време е малко чудноват и никой не може да каже сигурно какъв брой тъкмо ефикасен е, само че спортистите залагат извънредно доста на бренди, вино, гъби и някои семена.

Гладиаторите употребявали сходни съставки, с цел да подобрят бойните си качества и да се възвръщат по-бързо от разнообразни типове травми и пострадвания. Те обаче залагали на органите на животни и даже хора, вярвайки, че по този метод ще заздравят своите лични. Медицината към момента не може да даде нужните познания и минават епохи, до момента в който не стигнем до 1889 година и откритието на Чарлз Едуард Браун – „ Елексирът на живота “.

Неговото лекарство съдържа извлечен тестостерон от кучета, зайци, овце и други животни. Чарлз популяризира тази съставна част като нов живот и я дава на Джим Галвин – питчър от Питсбърг. Атлетът признава, че се е почувствал доста по-добре а договорката е да се показа, че триумфите идват тъкмо с тази магическа съставна част. През 1904 година всички стартират да одобряват допинг, освен това под разнообразни форми. Томас Хик получава две инжекции от своя треньор, съдържащи стрихнин, който не се счита за изключително здравословен, спортистът също по този начин взима кокаин, алкохол и кофеин – печели надпреварата, само че за малко не умира след финала.

Никой не се крие, тъй като към момента не се счита, че това не е машинация, най-малко до момента в който медицината не стартира да дава резултати. Немските учени стартират по-сериозни разработки по време на Втората Световна война и доставят метамфетамини на своите бойци, както и редица други стимуланти. В тяхна отбрана би трябвало да признаем, че съдружниците също не вършат нещо по-различно, само че откакто надвишават дозата и се случват някои произшествия, избират да водят сраженията малко по-чисти, в сравнение с от съперника. Най-интересните моменти за допинг сагата и спорта стартират през 50-те години на предишния век с сполучливото произвеждане на най-различни детайли за устойчивост и мощ.

 Marathon_Hicks1904

Преди да продължим тази история, дано разбираем някои съществени обстоятелства. Дори и към този миг би трябвало да знаем, че няма състезател, който да не взема неразрешени вещества, просто имат задоволително специалисти зад тила си, с които да прикрият следите или да избегнат тестването. Едва ли има човек, който би декларирал, че Серина Уилямс е пила малко повече протеин, с цел да направи по-сериозните мускули. Ланс Армстронг няколко пъти показва нечовешка мощ, до момента в който не се оказа, че е намерил вярната рецепта за триумф и най-сетне реши да върне всички трофеи, в сравнение с да се окаже жертва на медиен скандал. Да не приказваме, че последната изцепка на родна територия беше точно позитивната проба на плувците, щангистите ни също постоянно попадат под ударите на олимпийския комитет.

Каква е повода? Очевидно спортистите употребяват субстанции, които към този момент се засичат доста по-лесно. Макар и да няма доказателства, че останалите спортисти не употребяват сходни съставки, можем да бъдем сигурни, че просто науката оказва помощ доста за това съвършенство. Къде е пикът на използването? Насочваме вниманието към Германска демократична република и 1974 година В този интервал всеки един състезател е длъжен да приема разнообразни съставки, а някои стартират от 10-годишна възраст, постоянно без своето познание. През 1978 година няма представител в Източна Германия, който да не напомпан с анаболни стероиди. Най-забавното е, че и на двете олимпиади няма нито един с позитивен тест.

Атлетите на Германска демократична република печелят 216 медала – 87 от тях са златни. До този миг се има вяра, че към 10 000 души са били обект на проучвания. През 50-те години на предишния век, американците най-сетне схващат каква е тайната на Съюз на съветските социалистически републики зад щангите. Д-р Джон Босли Зеглер сяда на маса с някои от своите руски сътрудници и схваща, че няма съветски щангист, който да не е получил химическа помощ, с цел да стане доста по-силен – най-често се дава извлечен тестостерон. Докторът се връща назад в Съединени американски щати и стартира да работи в тази посока, осъзнавайки, че няма по какъв начин да предложи по-големи триумфи, в случай че не изравни най-малко малко силите.

 Ilona Slupianek

Така се ражда и добре познатия дианабол. Успехът се вижда и тази мистична съставна част стартира да се дава на всички спортисти. Предимството остава за тези с добра отбрана от фармацията, както и малко помощ от другите асоциации. Точно тук идва и Ланс Армстронг – чудото на колоезденето. След възобновяване от рак, този спортист освен съумя да направи чудеса, само че и да даде вяра за милиони хора по света. И по какъв начин не се проваля на нито един тест? Отговорът е доста обикновен – Ланс постоянно е предупреждаван за идните процедури, постоянно се намира надалеч и не може да даде проба. Използва разнообразни химикали, които да заличат съществуването на избрани субстанции в тялото му.

През цялата му кариера са направени към 500 теста и нито един не е позитивен. Ланс схваща и още нещо, в случай че се инжектира венозно в дребни количества с по този начин нареченото ЕРО, той постоянно ще има негативни резултати, затова дребните и чести дози го вършат невредим за анти-допинг комисията. Най-важното е, че спортистът има задоволително връзки, с цел да гребе с цялостни шепи от институтите по медицина. И все пак ще открием, че колкото и напреднал да е западът, на изток от парадайса, обстановката бележи нови равнища на триумф. Добре пристигнали в Русия и легендата за най-жестоките допинг кавги до този миг.

Отново подсещаме, че не размахваме пръсти и обвинявания, а демонстрираме една от най-хубавите и истински хрумвания в света на спорта. Запознайте се с Григори Родченков, индивидът с изключителни триумфи в света на медицината и създаването на анаболни стероиди. По негово мнение, историята с анаболите е почнала още през 60-те години на предишния век и Русия разполага със специфична стратегия за произвеждане на стероиди. Единственият им съперник е Китай, като през 2008 година преустановяват активност или най-малко по този начин се приказва на хартия. По-интересното обаче е, че в случай че имаме вяра на Родченков, китайците разполагат със съвършената техника за произвеждане и техните резултати в това отношение са повече от впечатляващи. Григори не е просто академик, който да сътвори неуловими стероиди, той е човек с съвършена методика. Под доста прецизен надзор всички спортисти стартират стероидния курс и доста покачват продуктивността, само че преди този момент би трябвало да събират урина и да я замразяват във фризера, като по-късно да я дават на комисията за тест.

 Inaugural 'Sports, Politics and Integrity Conference' Run By the Foundation For Sports Integrity (FFSI)

Назначението му в Лондон дава сериозен резултат – страната печели 20 златни медала, 20 сребърни и 28 бронзови медала, позиционирайки страната на 4-то място. През 2011 година е хванат в Русия за трафик на опиати. По негови думи, проблемите почнали, откакто влезнал в спор със своите началници. Те основават обвиняването и го притискат да се съобщи и признае за отговорен. Григори има една последна избавителна карта. Прибира се вкъщи и се намушква покрай сърцето, чакайки да почине и да спести всички страдания и проблеми. За негов шанс е открит от брачната половинка си и закаран бързо в незабавното поделение. Слагат му диагноза меланхолия и го изпращат в лудница, където го тъпчат с най-различни психотропни субстанции.

Малко по-късно идва поканата за Лондон и откакто е пречупен, само че към момента почитан от Олимпийската комисия, индивидът е изпратен, с цел да направи чудото за съветския спорт или просто да предпише верните лекарства, с които всеки тест да бъде негативен. До през днешния ден Григори счита, че това е бил  неговият максимален късмет да излезе от лудницата и тъкмо тази карта се осребрява извънредно добре. В този миг доста съветски състезатели одобряват орално туринабол. Същият е създаден от тогавашното Германска демократична република през 70-те години. Химикът знае, че спортистите към този момент са заредени с веществото и доста скоро ще стартират да дават позитивни проби, освен това доста по-рано от самото съревнование.

Осъзнавайки, че обстановката е отвън надзор, той самият разгласява листата с съветски спортисти. 140 от тях нямат право да се състезават през 2012 година Никой не знае за какво това е направено, а може би самият Григори схваща, че в случай че даде една жертва, оставя останалите представители да минат под капките. Без 1/3 от тима, участниците въпреки всичко доставят нужните резултати. Същата година към този момент се работи върху новите лекарства и основаването на нов тип стероиди. Интересен факт е, че този академик употребява доста занимателна композиция: оксандролон, метенолон и тренболон. Последното се употребява за напредък на наедрял добитък. Защо тъкмо тези  субстанции? Никой още не ги е употребявал и дълготрайните проби дават доста сериозен резултат.

И по този начин идва 2014 година и погледите са ориентирани към Сочи. Зимните олимпийски игри демонстрират извънредно съвършеното и автентично решение за триумф. В този миг даже най-големите измамници са способни да смъкват шапка и да се поклонят на майсторството на съветската федерация. Когато идва време за надпревари, треньорите, с благословията на Владимир Путин, декларират, че е редно спортистите да одобряват стероиди и по време на самите надпревари, с цел да бъдат в най-висока форма. Коктейлът от стероиди се взима с алкохол за по-бързо попиване.

 Opening_of_XXII_Winter_Olympic_Games_(2338-13)

Мъжете ги одобряват с уиски, а дамите с вермут. Комбинацията изисква жабурене и изплюване, като стероидите влизат в тялото през бузите на спортиста. Най-грандиозният триумф обаче е архитектурен. Русия основава селището извънредно комфортно за осъществяване на измамата. Лабораторията, в която се тестват всички проби, се намира доста покрай тайната лаборатория на ФСБ, където се пазят чистите проби с урина. Всички състезали дават проба, службата незабавно взима чиста такава и я доставя през особено изработен контакт в стената, който на практика е дребен скришен тунел за доставка.

Лаборантите уставят позитивната проба и незабавно получават чиста в подмяна, с която се прикрива безусловно всичко. За още по-безумна сигурност, сътрудниците създават технология, с която да отварят шишенцата – създадени единствено на едно място в Швейцария. Идеята е, че един път откакто се затвори тестът, при наново отваряне, капачката се чупи. Според основателите, това е технология, която ще постави завършек на измамите в спорта. Поне са вярвали в това, до момента в който домакините не основават нужната техника, с която да употребяват същото шише, подменяйки течността вътре. Руснаците съумяват да вземат 33 медала на тези олимпийски игри, което е невъобразим триумф до този миг.

Григори пък е награден за добре свършената работа. Тази наслада е на път да завърши. През 2014 година немски проверяващи публицисти стартират да приказват за специфична държавна допинг стратегия, в която всеки един съветски играч се усъвършенства доста благодарение на модерната медицина. Приятел на Родченко му споделя, че е време да напусне страната, тъй като някои от неговите прародители към този момент са изгубили живота си, освен това доста бързо и ненадейно. Химикът бяга, споделяйки какво в действителност се е случвало и по какъв начин медалите са извоювани, само че го прави от американска естрада. Именно посредством него излиза наяве, че анаболите са неразделна част от съветския спорт. Само една година по-късно и 28 спортиста са с прекъснати права. През декември се оказва, че страната има възбрана за присъединяване във всеки олимпийски спорт.

 Vladimir_Putin_in_Sochi_5-6_April_2008-2

Що се отнася до Григори, за него се счита, че и до през днешния ден живее в заплаха, откакто е цел на съветското разузнаване. Никой не знае къде живее и къде се намира, само че понякога споделя за някое друго безумство. Много скоро юристът Ричард Макларън съумява да потвърди, че всяко едно шишенце е било отворено, доказвайки, че няма съветски спортист, който да не е употребявал неразрешени вещества. Нека не забравяме и къде се организира Световното състезание по футбол през 2018 г? И още една приятна детайлност, когато приказваме за футбол – всички проби се вършат от FIFA, а не от Световната Анти-Допинг организация. Кога последно забелязахте наличието на съветски отбор в евро шампионатите?

Изведнъж съумяха да детронират Испания и по-късно водиха сериозна борба с Хърваткса. Най-доброто им показване до този миг е 4-то място на Световното състезание в Англия. Що се отнася до Европейското състезание, през 60-те години до началото на 70-те години ще видим, че са постоянно в 4-ката. От 1992 до 2004 година отпадат в групите, а през 2008 година са на 3-то място. След като тази година се чака форматът на Евро 2021 година да бъде излъчен в няколко града, можем да бъдем сигурни, че ще има някои забавни изненади от тима. В света на спорта няма нищо неразрешено, стига да не ви заловен, явно.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР