Около хиляда души протестираха на гроба на бившия испански диктатор

...
Около хиляда души протестираха на гроба на бившия испански диктатор
Коментари Харесай

Испанци протестираха срещу плана за преместване на останките на Франко

Около хиляда души стачкуваха на гроба на някогашния испански деспот Франсиско Франко против проектите за ексхумирането на тялото му, съобщи Би Би Си. Крайнодясна група прикани за " поклонение " в намиращия се покрай Мадрид паметник, наименуван " Долината на падналите ".

Новото социалистическо държавно управление на Испания желае да ексхумира останките на Франко и счита гроба му за пораждащ разделяне знак. Той обаче е свято място за испанската последна десница, която отдава респект на Франко там.

Монументът е издигнат от Франко, който ръководи Испания от 1939 г до гибелта си през 1975 година Жертви и на двете страни в гражданската война през 1936-1939 година са заровени там. Мястото обаче е противоречиво за доста испанци, защото се счита, че е отдадено на успеха на националистките сили на Франко над републиканските им съперници.

 Испанци стачкуваха против проекта за пренасяне на останките на Франко
© Reuters

Протестиращите са пели песента " С лице към слънцето ", химн на фашистката партия " Фаланга ", чийто създател Хосе Антонио Прима де Ривера също е заровен там. Според репортаж на испанския вестник " Ел Паис " някои протестиращи са скандирали името на Франко, а други - " Каталуня е Испания " и " Испанци – да, бежанци – не ".

Новото испанско държавно управление желае мястото да бъде превърнато в " мемориал на жертвите на фашизма ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР