Около хиляда деца, лишени от родителска грижа, са настанени в

...
Около хиляда деца, лишени от родителска грижа, са настанени в
Коментари Харесай

988 деца са настанени в приемни семейства през 2017 година

Около хиляда деца, лишени от родителска грижа, са настанени в приемни фамилии през 2017 година. Данните са на Агенцията за обществено подкрепяне. Част от тях ще посрещнат първата си Коледа в фамилна среда. В дома на първата професионална приемна майка у нас празника ще посрещнат 2 деца.

Ганка Иванова е приемен родител от 11 години. Отгледала е 15 деца. В момента се грижи за момченце на съвсем пет и за момиченце на две години.
Ганка Иванова - приемна майка: Двамата си играят добре, нямам грижи. Намам проблеми с развъждането. При момченцето има здравословен проблем. Има астма. Вече там, когато има астма, нещата са по-тегави, само че в общи линии се оправяме.
Ганка има и осиновена щерка. Разказва, че за нея приемната грижа не е специалност, а предопределение.

Ганка Иванова - приемна майка: " Това ме удовлетворява. Това ми дава ужасно доста сила, обич от децата. И това е най-хубавото нещо, което човек може да прави в действителност. "
В София приемните фамилии са 54.

Нели Тонина-Стоичкова - шеф Областен екип „ Приемна грижа ", Столична община: " София е град, който дава различен стандарт на живот и доста малко са хората, които аплайват за приемни родители. До 150 приемни родители е належащо за територията на град София. "
В страната приемните фамилии са над 2400. Децата, настанени в институции, са над 4500. 230 фамилии са заличени от регистрите, тъй като не са предоставяли качествена грижа на децата. 500 професионални приемни родители сега са свободни.

Детелна Котевска - шеф " Дейности и ограничения по протекция на детето ", АСП: " Причината за това, е че приемните фамилии заявят профил за по-малки деца да отглеждат. По-големите деца остават на назад във времето. Има по-малко поръчки от приемни фамилии да отглеждат дете с увреждане. "
Проблеми при настаняването в приемни фамилии има и за бебетата, децата мигранти и тези, които са били жертви на принуждение. От Агенцията за обществено подкрепяне обясниха, че работят за решение на казуса.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР