Около електронния юан (e-CNY), цифровата валута на Китайската централна банка,

...
Около електронния юан (e-CNY), цифровата валута на Китайската централна банка,
Коментари Харесай

Електронен юан за мислите ти

Около електронния юан (e-CNY), цифровата валута на Китайската централна банка, се шуми доста. Политиците печелят аплодисменти за повеждането на гражданска война в обезпечените от страната цифровите пари, почнала през 2019 година Много други централни банки последваха образеца на Китай. Но цялото развиване е на локално равнище. Китайската национална банка (КНБ) не е споделила съвсем нищо за потреблението на цифровата валута в чужбина. Всъщност чиновници от КНБ акцентират, че понастоящем потреблението на електронната валута е концентрирано в границите на Китай.

Това обаче не стопира спекулациите за разпространяването й в чужбина. Специалистите по криптовалути и децентрализирани финанси считат, че е единствено въпрос на време Китай да разшири тестването на e-CNY на пазарите, на които търгува доста. Те също по този начин допускат, че глобите против Русия биха могли да ускорят процеса.

Президентът на Китай Си Цзинпин и други висши ръководители в страната преглеждат зависимостта си от подкрепяната от Америка световна финансова система като хронична уязвимост. Наскоро Съединени американски щати демонстрираха, че са подготвени да отрежат задгранични банки от най-важната международна система за финансови известия - SWIFT, в случай че не се подчиняват на техните заповеди. По-специално през 2022 година администрацията на Байдън изиска от SWIFT, която е основана в Белгия, да спре да прави бизнес с няколко съветски банки след нашествието на Владимир Путин в Украйна. Ръководителите в Пекин елементарно могат да си показват сходни наказания, наложени на техните банки, в случай че в даден миг Китай дръзне да нахлуе в Тайван - самоуправляващ се остров, който той преглежда като част от своята суверенна територия.
Реклама Си Цзинпин преглежда зависимостта от подкрепяната от Съединени американски щати световна финансова система като хронична уязвимост.
Полезността и използваемостта на цифровия юан на интернационалните пазари е тематика на разгорещени диспути. Някои специалисти показват, че на доктрина електронната валута може да се употребява за отбягване на доларовата система. Нейната технология не се нуждае от SWIFT. Но критиците показват, че дългата ръка на американските финансови регулации евентуално ще успее да убеди задграничните банкери да стоят встрани от сходна конкурентна валута от Китай, в случай че тя стартира да се употребява за отбягване на наказания. И въпреки всичко голям брой учени и специалисти допускат, че електронният юан, който е по едно и също време валута и платежна система, в последна сметка ще бъде въведен в чужбина и ще се употребява при комерсиално финансиране.

Не очаквайте огромни стъпки в тази посока през 2023 година Китай към момента се пробва да задържи ковид-19 отвън страната и вследствие на това е от ден на ден насочен във вътрешността и самовглъбен. Освен това към момента усъвършенства въвеждането на e-CNY в границите на Китай. През септември 2022 година няколко провинции бяха добавени към пробната стратегия. Въвеждането на национално равнище може да се форсира през 2023 година

Но през идната година към момента следва значима работа в международен мащаб. Първоначалното въвеждане на китайската цифрова валута подтиква създаването на няколко платформи за разплащания по света, някои от които са свързани с КНБ. Китайската централна банка да вземем за пример се причисли към план с централните банки на Хонконг, Тайланд и Обединените арабски емирства, който създава клирингова система за трансгранични заплащания, наречена mBridge.
Реклама
Корейската софтуерна група Kakao построява платформа за клиринг за търговия на дребно, наречена Klaytn. В Сингапур банката JPMorgan Chase си партнира с държавната капиталова група Temasek, с цел да построи своя лична платформа. Когато цифрови валути като e-CNY стартират да се оглеждат за задгранични пазари, тези платформи ще могат да улесняват обмена сред разнообразни юрисдикции.

Това не е лесна задача. SWIFT съществува от десетилетия. Новите системи би трябвало да преодолеят големите софтуерни и регулаторни разлики сред страните. През 2023 година доста от тези планове ще стартират да доближават зрялост. Някои от тях ще започват, полагайки ранната основа, нужна за преводи в електронни юани - и други сходни цифрови валути на централните банки - през идващите години.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР