Около един от общо четири милиона жени в България са

...
Около един от общо четири милиона жени в България са
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция ще даде подкрепа на 1 млн. българки жертви на домашно насилие, съощиха експерти

Около един от общо четири милиона дами в България са жертви на тромоз вкъщи си. 70% от децата сред 13 и 16 години персонално познават деца и възрастни, коийто са жертва на домашно принуждение. Същевременно обаче за една година (2015 г.) държавните отдели за протекция на детето са работили по по-малко от 2000 случая, а контролът.

Това демонстрират данните от национално представително прочуване на фондация " Партньори-България " от 2016 година, от проучвания на " Алфа рисърч " и на " Алианса за отбрана от домашно принуждение " от 2011 година и на Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020 г.). Статистиката беше систематизирана на конференция през днешния ден от представители на няколко неправителствени организации и сдружения, работещи в региона на домашното наслие и закрилата над деца.

С отворени писма до Нардоното заседание, държавното управление и всички наранени институции, десетки неправителствени организации оповестиха, че се сплотяват с гледище да бъде утвърдена и приложена Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, по-известна като Истанбулската спогодба. Одобрението й от Министерския съвет предходната седмица провокира изострен спор вътре в кабинета, както и измежду депутатите.

Днес организациите в сферата, измежду които Сдружение " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола ", Фондация ПУЛС - Перник, Фондация " Български център за джендър проучвания ", Националната мрежа за децата и други, оповестиха, че разногласията произлизат единствено от недоброто познаване на текста и терминологията, а действителният проблем, с който се пробва да се бори документът - домашното принуждение - е със съществени и подценени мащаби в България.

По-голяма част от ограниченията, които изисква Истанбулската спогодба, към този момент са заложени в българското законодателство, само че приложението им от органите на реда е недобро, считат специалистите от Български център за джендър проучвания и Алианса за отбрана от принуждение, учредено на пола. Точно с това може да способства утвърждението на конвенцията - ще надгради законодателството и ще разпореди отговорности на страната в отбраната на потърпевшите от домашно принуждение с финансово обезпечени съответни ограничения. Например построяването на консултативни центрове за психическа помощ на жертвите и рехабилитация на агресорите, предложиха специалистите.

От Националната мрежа за децата разясниха, че приложението на конвенцията против домашното принуждение ще има резултат и върху насилието в учебните заведения, тъй като децата, които са очевидци на експанзия в дома си са уязвими да я пренесат и измежду връстниците си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР