Около два пъти се е увеличила сумата, която държавата плаща

...
Около два пъти се е увеличила сумата, която държавата плаща
Коментари Харесай

Цената на машинното гласуване е скочила двойно за 5 години

Около два пъти се е нараснала сумата, която страната заплаща за машинно гласоподаване спрямо 2014 година, когато то бе въведено за първи път. Това коментира Петър Славов - адвокат и някогашен народен представител от Реформаторския блок. Устройствата за идните европейски избори ще бъдат доставени от компанията „ Сиела Норма “, която завоюва социална поръчка на стойност 7.5 млн. лева, оповестена от Централната изборна комисия (ЦИК).

„ Как е допустимо през 2014 година да сме платили за наем на машина 1728 лева с включен програмен продукт, обучението на фрагменти и логистиката? През 2015 г.  са  плащани 1135 лева за наем. А в този момент - 3 години по-късно, да се заплащат 3000 лева за същото нещо? Това е удивително. В Белгия за 10-годишен контракт за машини се заплащат към 2000 евро, още веднъж с включено всичко, и то машини, създадени от същия подизпълнител, за който стана ясно, че компанията има намерение да употребява “, сподели Славов пред БНР през вчерашния ден.

Бившият народен представител разкритикува и ЦИК поради цялостното й безгрижие във връзка с организацията на машинния избор. „ Защо за следващ път в последния миг ЦИК се пробва да вкарва нещо толкоз отговорно и толкоз значимо, работата по което трябваше да стартира доста по-рано и трябваше да бъде свършено. От 2017 година минаха 2 години, през които можеше доста да се направи - включително да се купят машините, да се обезпечи софтуерът, да се обучат секционните комисии. Нищо от това не беше направено и още веднъж сме в обстановката в последния миг отново да чакаме напрегнато по какъв начин ще се произнесе Върховен административен съд по една тъжба и така нататък Всичко това беше безусловно излишно. Ако действаха отговорно от ЦИК, доста от дълго време трябваше да са си свършили работата “, посочи Славов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР