Около два месеца и половина са необходими за доставката и

...
Около два месеца и половина са необходими за доставката и
Коментари Харесай

Кърджали ще е пред еко криза поне до края на лятото

Около два месеца и половина са нужни за доставката и монтажа на ускорителите на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали, които са излезли от строя, съобщи БГНЕС. Преди дни стана ясно, че половината от системите не работят и във всеки един миг цялата пречиствателна станция може да излезе от строя, а водното сдружение няма пари за замяна.

Днес кметът Хасан Азис съобщи, че поема уговорката да ги поръча и заплати, също през днешния ден изпраща писмото с настояването до немския град Дрезден, където е фирмата-производител на въпросните уреди.

„ Ще реша казуса, общината със лични средства ще закупи трите ускорителя и това ще ни коства 60 000 евро. По-важен е обаче въпросът по какъв начин се стопанисват оборудванията и за какво ВиК сдружението е позволило да се стигне до предаварийната обстановка “, уточни Азис.

Той акцентира, че представители на водното сдружение са взели участие във всички етапи на строителството на пречиствателната станция и при предаването на обекта в негово притежание е подписан контракт за стопанисване, употреба и поддръжка на системите. Кметът изрази неразбиране за какво въобще казусът с повредата се трансферира върху общината и персонално върху него в случай, че водното сдружение не съблюдава контракта.

„ Освен това държавното присъединяване в сдружението е 51%, за какво то или регионалният шеф не желаят да поемат разноските, а трансферират отговорността за тази занемареност върху общината?”, запита Азис, като по този начин отговори на изказванията на регионалната администрация, че казусът е бил поставян на локалната власт неведнъж без резултат.

Пречиствателната станция за отпадни води е на стойност 25 500 000 лв.. Проектът за водния цикъл мина през 10-годишни проблеми, като станцията беше открита публично на 10 септември 2015 година

Според ръководителя на плана инж. Митко Синабов резултатът от цялото оборудване е най-вече екологичен, защото с помощта на него заустването в река Арда подсигурява непорочност на повърхностните и подпочвените води. Освен това отпада и казусът със замърсяванията на язовир „ Студен бунар “, а оттова и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР