Около 960-те жители на българското село Бръщен, сгушено в хълмовете

...
Около 960-те жители на българското село Бръщен, сгушено в хълмовете
Коментари Харесай

Страх сред български работници заради Брекзит

Около 960-те поданици на българското село Бръщен, сгушено в хълмовете и горите на гръцката граница, нормално не обръщат изключително внимание на интернационалната политика, написа AFP, заяви организация "Фокус ".

Но английските разтърсвания към Брекзит тук се усещат доста, тъй като най-големият шеф в Бръщен е една плантация, която е съвсем на 2500 километра в британското графство Кент. Всяка пролет минимум 350 души напущат дома си, с цел да берат плодове на фермата съгласно кмета на Бръщен Кемил Кочаков. Селото е преобразено от парите, които заработват жителите му в Англия. Но тази година годишното тръгване за Англия съответства с датата, на която Англия трябваше да напусне Европейски Съюз.

"Всички се тормозят ", сподели 29-годишната Емине Карайланска пред публицист от AFP в кафене на основния площад на селото. Завършила обществена администрация в Софийския университет, Карайланска се готви да предприеме пътуването тази година макар несигурността. "Гледаме телевизия и слушаме новините от самото начало, с цел да забележим какво ще се случи, тъй като това ни визира ", споделя тя.

Както и да се развият събитията към Брекзит, те ще обиден и притежателя на фермата в Кент, Тим Чембърс. През последните две десетилетия от ден на ден българи идват да работят при него, доста от тях идват от село Бръщен, предложени един от различен. През лятото във фермата работят 1400 души, от които съгласно оценките на палатите малко над 1000 са българи. Въпреки първичното "емоционално възприятие... че Англия към този момент не е гостоприемно място " след гласуването през 2016 година, те не престават да идват, споделя Чембърс.

Парите, извоювани в неговите полета, не престават да се връщат в Бръщен, което се вижда от многото реновирани къщи в селото. Автомобилите с дясно ръководство, закупени в Англия, могат да бъдат видяни по тесните улици на Бръщен, както и друго извънредно нещо за българската провинция - деца. Приходите от Кент са разрешили на доста двойки да основат фамилии и са избавили локалното учебно заведение от закриване. „ През 2000 и 2001 година в Бръщен е родено единствено едно бебе, до момента в който през 2015 година имахме 15, а през 2016 година 14 - цифрите приказват сами за себе си “, споделя кметът Кочаков.

Тъй като селото се изпразва през лятото, децата постоянно остават с баби и дядовци и родственици, до момента в който родителите са в чужбина. Сравнително постоянното население на Бръщен е в внезапен контрастност с обезлюдяването на огромна част от селските региони на България, където доста хора са напуснали родните домове в търсене на по-добър живот на друго място. Паричните преводи от българи, работещи в чужбина, съставляват най-голямата част от вложенията, вливащи се в страната - към 1,1 милиарда евро (1,23 милиарда долара) годишно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР