Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента

...
Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента
Коментари Харесай

Просветният министър: Критично важно за икономиката е да увеличим приема в професионалните паралелки

Около 900 учебни заведения одобряват деца в гимназиален стадий. В момента се дефинират паралелките на регионално равнище. Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той изясни, че концепцията е последователно, всяка година с по малко да се усилва приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в огромните градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се постанова поради прогнозите за сериозен дефицит на работна мощ. Във Враца и в Русе родители и преподаватели към този момент стачкуваха против намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните учебни заведения.

„ Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква подготовка, в сравнение с тапия. Наскоро едно изследване сподели, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма задоволително предприятия. Все повече вложенията ще зависят от съществуването на работна мощ. Ако в предишното те зависeха от инфраструктура, от други фактори, през днешния ден това е главният ограничител пред капиталовата интензивност. Ние би трябвало по всевъзможен метод да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално обучение. Факт е, че то загуби авторитет последните две-три десетилетия ", разяснява министър Вълчев.

Той съобщи, че от позиция на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо обучение през днешния ден са с по-високо възнаграждение в сравнение с позициите, които изискват висше обучение в едни и същи предприятия. Тази разлика ще пораства в бъдеще, тъй като днешните предприятия изискват софтуерни умения.

„ Критично значимо е за стопанската система да увеличим приема в паралелки за придобиване на специалност. Но това ще стане с дребни крачки ", добави просветителният министър.

„ Препоръчано е на началниците на районни ръководства, които утвърждават приема, да проведат полемики с всички заинтригувани страни. Често разногласието е за една паралелка ", сподели още Вълчев.

Той посочи, че през идващите десетилетия ще има огромен дефицит във всички специалности поради хората, които следва да се пенсионират. Това слага пред Министерството предизвикването наложително да се преструктурира приемът.

„ Има редица градове, в който дефицитът ще бъде доста огромен. Вече има лист с специалности с огромен предстоящ дефицит на пазара на труда, който ще помогне да се финансират в допълнение професионалните гимназии. Ще се дават спомагателни стипендии в професионални учебни заведения ", добави още министър Вълчев. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР