Около 90% от регистрираните смъртни случаи при египетския лешояд се

...
Около 90% от регистрираните смъртни случаи при египетския лешояд се
Коментари Харесай

Не е ясно коя институция отговаря при отрови в дивата природа

Около 90% от записаните смъртни случаи при египетския лешояд се дължат точно на потреблението на токсини . Toва съобщи в изявление за news.bg Стоян Николов от Българско сдружение за отбрана на птиците по отношение на правенето на Национална тактика за битка с отровите в дивата природа.

Той уточни, че доста дребни количества от мощен пестицид могат да убият голям брой животни . " Таблетка с размера на хапче аспирин може да убие 20 души, няколкостотин птици и хиляди гризачи. Отровите са рискови вещества, които нанасят съществени вреди върху хората и носят риск за живота на хората ", предизвести Стоян Николов.

Той взе участие в работна среща за създаване на национална тактика за битка с потреблението на токсини и отровни примамки в България , провела се в София на 26 и 27 ноември.

Една от главните групи животни, които страдат от отровите, са лешоядите, а най-застрашената птица в Европа е египетският лешояд.

Според него резултатът при разпространяване на токсини в дивата природа има каскаден темперамент . Използва се отрова от едно животно, то умира, а по-късно идват други животни да го изядат, вследствие на което и те умират. Така резултатът се популяризира по цялата хранителна верига.

Припомняме, че най-скорошният регистриран случай на отравяне на предпазени типове бе през септември месец, когато в региона на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел , а през март 2017 година в Кресненското дефиле починаха над 30 белоглави лешояда .
 Разследват гибелта на лешояди от предпазен тип
Разследват гибелта на лешояди от предпазен тип

Мъртвите птици бяха открити в с. Бов

От Българско сдружение за отбрана на птиците оферират няколко ограничения за ограничение потреблението на подобен вид отрова. Те са ориентирани в няколко посоки, измежду които промени в законодателството, тъй като, по думите на Николов, има дупки в него. Като проблем от Българско дружество за защита на птиците виждат и построяването на нужния потенциал, както и обезпечаване на нужния човешки запас в институциите.

Освен това би трябвало възстановяване на координацията сред обособените институции , защото сега няма обединен протокол, който да вменява нужната отговорност и коя институция защо дава отговор. Липсата на такава организация е причина да има толкоз малко регистрирани случаи на отравяне, както и да са толкоз малко случаите, които да са приключили сполучливо в съда с наказване за отговорните. Установените случаи да вземем за пример в Кресненския и Искърския пролом към момента са под въпрос по какъв начин ще завършат. Много е мъчно събирането на доказателства . Трябва да има доизгради и потенциалът в областта на токсикологията.

Българско сдружение за отбрана на птиците упорства още за просветителни и превантивни ограничения. Обществото не знае за резултата от отровите и доста хора, които употребяват такива рискови препарати , не знаят, че предизвикват гибел при застрашени или редки животни от дивата природа, призна Стоян Николов.

Според него би трябвало да се намерят ефикасни способи да се понижат загубите в селското стопанство и земеделието, с цел да се избегне потреблението на такива токсини.

В самодейността за правенето на Национална тактика за битка с отровите в дивата природа се работи от години и сплотява напъните на природозащитни неправителствени организации и виновните институции като Министерство на вътрешните работи, БАБХ, организация " Митници ", Министерство на околната среда и водите. Идеята е да се сложи казусът за потреблението на токсини в незаконните аспекти, тъй като казусът съществува от години , изясни Николов.

По думите му този проблем е залегнал като някакъв тип просвета, доста сложен е за идентифициране, слагане в съда , взимането на решения и нанася големи вреди в биоразнообразието. Проблемът е обвързван с три бранша - земеделието, използването на пестициди в селското стопанство и загубите, които животновъдите търпят от едри хищници, както и в областта на лова , разясни Стоян Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР