Около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хил.

...
Около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хил.
Коментари Харесай

Природозащитници призоваха общините да защитят старите си гори

Около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хиляди от общо 523 хиляди хектара, би трябвало да бъдат предпазени със статут " гори във фаза на напреднала възраст ", считат от WWF-България. Българският екип на Световния фонд за дива природа през днешния ден оповести резултатите от двегодишните си теренни изследвания на гори в териториите на 30 общини. Идентифицираните все още площи, които природозащитниците оферират локалните управляващи да защитят, съставляват 4920 ха или 0,88% от площта на всички общински гори.

Към момента в България статут на " гори във фаза на напреднала възраст " имат 109 000 ха държавни гори, които са част от европейската мрежа " Натура 2000 " и съставляват 10% от българските зони в мрежата. Този статут им дава спомагателна отбрана, като лимитира доста вероятната стопанска активност и човешка интервенция в тях. Поставянето на общински гори с параметри на вековни гори под същия статут би ги защитило от сечи, даже и да са отвън национални предпазени територии и европейската мрежа " Натура 2000 ".

Ръководителят на изследователския екип проф. Цветан Златанов от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките изясни, че при проучването са обходени и картирани остарели гори в общини, авансово определени поради съществуването на естествени гори. Едва след идентифицирането на тези от тях, които дават отговор на изискванията за " гори във фаза на напреднала възраст ", се е оказало, че 95% от препоръчаните за ограничение на сечите гори са в действителност част от предпазени зони от " Натура 2000 ". Според професора, това удостоверява правилността на първичното картиране и установяване на природозащитната мрежа за България през 2004-2006 година

Препоръките

Според изнесените от WWF-България данни общата повърхност на общинските гори е 523 000 ха - или 13,4% от горския фонд на страната. Сред горите, които са общинска благосъстоятелност, обаче единствено 50 000 ха (9,5%) са на възраст над 100 година и могат да бъдат предпазени като " гори във фаза на напреднала възраст ".

Допълнително проф. Златанов акцентира, че точно общинските гори са с максимален дял естествени гори и по тази причина е значимо локалните управляващи да се причислят към страната и да дефинират " гори във фаза на напреднала възраст " измежду тях.

 Оцветените в мрачно зелено общини обгръщат най-вече евентуални остарели гори, с повърхност на горите над 100 години в размер на над 500 хектара.
© WWF-България

Оцветените в мрачно зелено общини обгръщат най-вече евентуални остарели гори, с повърхност на горите над 100 години в размер на над 500 хектара.

Със събраните и оценени данни WWF-България демонстрира старите гори, които сега са отвън отбрана и могат да бъдат непокътнати от сечи, в случай че на локално равнище се разгласят за " гори във фаза на напреднала възраст ".

" Искаме да покажем, кои са най-ценните общински остарели гори в проучените от нас 30 общини и да насърчим общинските управляващи да подхващат действителни ограничения за опазването им, " посочи специалистът на WWF Нели Дончева. Тя добави, че съгласно проучване на Алфа рисърч от 2017 година 46% от българските жители чакат точно локалните управляващи да подхващат ограничения за запазване на природата.

От изследваните гори, отбрана към този момент е въведена в община Ботевград с решение на общинския съвет от февруари тази година. Проф. Златанов описа, че първичното предложение на екипа към общината е било за едвам 30 ха, само че самите локални управляващи са поискали да защитят по-голяма повърхност от към момента непокътнатите гори в общината. Така след спомагателни зимни теренни визити общата повърхност на местата, отговарящи на условията за " гори във фаза на напреднала възраст ", е достигнала 100 ха. Те са в землищата на Боженица, Елов дол и Липница и значително попадат в зони от " Натура 2000 ". С кметска заповед от 28 февруари в тях е неразрешен всевъзможен тип дърводобив, даже и санитарна сеч.

WWF-България моли сходни практики да се приложат и в останалите общини, които са били изследвани. За страдание, от поканените 30 общини, единствено община Ботевград участва на полемиката през днешния ден.

Изследването

 Изследваните от WWF-България остарели гори са в общините, маркирани със сини точки.
© WWF-България

Изследваните от WWF-България остарели гори са в общините, маркирани със сини точки.

Теренните проучвания са осъществени през последните две години върху гори, благосъстоятелност на 30 общини, авансово разпознати благодарение на географско-информационни системи (ГИС) като евентуално обхващащи гори с висока възраст. Екипът на WWF е от лесовъди и специалисти по горска екология под управлението на проф. Цветан Златанов. Специалистите са обходили и картирали съгласно научна методика (виж тук) старите гори в 30-те общини. Изследвани са дървесните характерности и структурата на общинските гори.

WWF - България създава от 2014 година насам и обществена онлайн платформа за вековните гори, където жителите могат да ревизират къде горите са оповестени във " фаза на напреднала възраст " и при потребност да употребяват отбраната на този статут. В резултат от актуалното изследвате от организацията са добавили и Географска информационна система пласт за общинските остарели гори, които са маркирани в жълто на картата.

Защита на старите гори в България

От 2016 година със заповед на Министерство на земеделието и храните 109 000 ха бяха предпазени като " гори във фаза на напреднала възраст ", само че те са единствено гори държавна благосъстоятелност. Подборът е изработен въз основата на обстоен разбор от държавните горски стопанства на предложенията от научните и природозащитните организации за съответни горски територии от зоните от " Натура 2000 ". За отбрана на вековните гори през последното десетилетие със своята активност способстват Институтът за гората към Българска академия на науките, Лесотехническият университет, Коалицията " За да остане природа в България " и лесовъди в горските стопанства.

Днес от WWF приканиха общините да прибавят към тях още 4920 ха, за които министерството няма пълномощия. Природозащитниците ще продължат работата си по проучване и на други остарели гори в бъдеще. Те обявиха, че мярката е доброволна за общинските гори, само че би защитила потвърдени с проучвания скъпи гори, които имат все по-важна роля за запазване на водите и въздуха. Изследователският екип посочи тази роля на вековните гори на фона на към този момент протичащите се и предстоящи и в бъдеще повишаване на температурите и понижаване на преваляванията, както и обстоятелството, че такива скъпи гори се образуват в продължение на 400-500 години.

Участници в полемиката разясниха, че условието за отбрана на 10% от мрежата " Натура 2000 " като остарели гори е обвързване на всички притежатели, в това число на общините, по силата на член 4 от Наредбата за сечите, част от Закона за горите. Затова и общините са длъжни да разгласят най-малко 10% от горите си в " Натура 2000 " като " гори във фаза на напреднала възраст " съгласно разпоредбите на европейската природозащитна мрежа. Пожелателно е само идентифицирането и на спомагателни гори, отвън тези в " Натура 2000 ".

Вековни гори или " гори във фаза на напреднала възраст "

Известни като " вековни гори " старите гори имат висока прочувствена стойност - при последните социологически изследвания, представени от WWF, 66% от българите сочат горите като най-важния запас на страната. Тези гори имат най-голяма роля за запазване на водите, филтриране на въздуха и запазване на биологичното многообразие. При определянето на една гора " във фаза на напреднала възраст " обаче се има поради освен възрастта на дърветата, а и признаци като структурата и размера им (който и при млади дървета, и в разнообразни условия може да е голям), съществуване на мъртва дървесина, която оказва помощ за поддържане на разнороден живот в гората и други

Затова и специалистите избират да назовават значимите гори " гори във фаза на напреднала възраст ", отчитайки всички техни характерности. Тези гори са значими с функционалностите си за запазване на скъп генофонд и запазване на биологичното многообразие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (152)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР