Около 84 000 жълти жилетки в цяла Франция участваха в протестите

Около 84 000 жълти жилетки в цяла Франция участваха в протестите ...

Около 84 000 жълти жилетки участваха във вчерашните протести във Франция.Около 84 000 "жълти жилетки" в цяла Франция участваха в протестите срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на вътрешното министерство.

Това означава нарастване на обществената мобилизация в сравнение с миналата събота, когато в протестите се включиха 50 000 души, но по-малко от рекордните 282 000 души, участвали в първия ден на протестите. В Париж демонстрантите бяха около 8000. Общо в цялата страна бяха задържани 244 души, от които 201 останаха в ареста. 149 бяха арестувани в Париж за носене на забранено оръжие или принадлежност към група, готвеща се да извърши насилствени прояви, от тях 108 останаха в ареста.

По данни на Асошиейтед прес силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и водно оръдие край Триумфалната арка, където няколко протестиращи замерваха силите на реда с камъни и други предмети. Бронирани автомобили попречиха на протестиращите да излязат на булевард "Шанз-елизе".

По телевизията бяха показани протестиращи на различни места, включително на площада на Бастилията, които носеха жълти жилетки и плакати с надписи "Спрете полицейското насилие" и "Макрон оставка!", отбелязва ДПА.

Полицията в Бурж забрани на протестиращите да преминат през центъра на града, но около 500 участници в шествието нарушиха забраната и влязоха в сблъсъци със силите на реда, отбелязва ТАСС. Журналистка на телевизия Бе Еф Ем съобщи, че екипът е бил замерван с камъни. "Жълтите жилетки" са недоволни от начина, по който Бе Еф Ем отразява протестите.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер приветства работата на полицията, която е позволила да бъдат избегнати сериозни сблъсъци. Той порица остро насилието срещу журналисти, заявявайки в Туитър, че то е посегателство както срещу свободата на медиите, така и срещу свободата на информацията, отбелязва АФП. / novini.bg

 

 

Източник: petel.bg