Около 84 000 хиляди души излязоха вчера на протести във

...
Около 84 000 хиляди души излязоха вчера на протести във
Коментари Харесай

Десетки хиляди жълти жилетки пак излязоха на протести във Франция

Около 84 000 хиляди души излязоха през вчерашния ден на митинги във Франция, макар стартирания от президента Еманюел Макрон "голям спор " за усмиряване на кипящото от два месеца публично неодобрение. Това заяви Франс прес, като се базира на данни на министерството на вътрешните работи.

"Макрон, оставка! ", скандираха протестиращите "жълти жилетки " в Париж, чийто брой през вчерашния ден бе 7000. "Големият спор е машинация ", можеше да се прочете на транспаранта, който носеха стачкуващите от първата редица.

Следобед имаше няколко конфликта в столицата сред стачкуващи и полиция, която употребява водни оръдия и сълзотворен газ, след което ситуацията се успокои.

Стотици хора в Париж носеха рози в памет на десетимата починали стачкуващи от ноември насам, множеството от които при пътнотранспортни катастрофи. Над 2000 души бяха ранени от началото на митингите, в това число стачкуващи и служители на реда. Използването на муниции "флашбол " от силите на реда провокира огромна дискусия поради тежките контузии, нанесени на някои протестиращи.

По-ожесточени конфликти имаше в град Бордо, където на митинг излязоха 4000 души. Маскирани младежи, които не бяха част от главната група стачкуващи, използваха флексове и чукове, с цел да извадят от уличната настилка павета и да ги натрошат на по-малки части, с цел да ги хвърлят, видяха публицисти на Агенция Франс Прес на мястото на събитието.

Най-малко пет коли бяха подпалени в центъра на града. Силите на реда арестуваха 49 души.

Сблъсъци имаше още в Анже, Рен, Руан, Кан (в северозападната област Нормандия), Нанси, Лион, и Тулуза, където се събраха рекордните 10 000 стачкуващи.

Президентът Макрон продължава обиколката си във Франция и маратона от диспути, в които вземат участие стотици кметове. Очаква се да бъдат проведени и срещи сред жители, на които да бъдат разисквани тематики като покупателната дарба, налозите, демокрацията и околната среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР