Около 800 сестри годишно трябва да обучаваме, за да запазим

...
Около 800 сестри годишно трябва да обучаваме, за да запазим
Коментари Харесай

Нужни са ни 800 медсестри годишно, за да запазим сегашния им брой

Около 800 сестри годишно би трябвало да образоваме, с цел да запазим броя на медицинските сестри подобен, какъвто е сега . Сега от медицинските ВУЗ-ове излизат 400 сестри. Голяма част от тях емигрират. Същото е ситуацията и с лекарите, стана ясно по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

 10 общински лечебни заведения банкрутират до Нова година
10 общински лечебни заведения банкрутират до Нова година

31 държавни и общински лечебни заведения са в тежко финансово положение

Синдикатите желаеха незабавна поддръжка за общинските лечебни заведения . Здравната система се крепи на пенсионирани медицински фрагменти. Ако те решат не да не престават работа, а дейно да излязат в пенсия ще бъдат закрити 2/3 от общинските лечебни заведения.

Млади фрагменти в общинските лечебни заведения желаят синдикатите , тъй като в случай че няма вливане на нови медици, те от единствено себе си ще се закрият. Димитър Манолов - президент на КТ Подкрепа, настоя за организационни ограничения.

Картината ни е повече от ясна, посочи той и настоя представителите на страната да споделят съответни оферти.

Васил Велев от АИКБ е безапелационен: " Очевидно има проблем и той няма да се реши от единствено себе си " . Той желае незабавни ограничения в общинското опазване на здравето.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков посочи, че ще се търсят способи за избавяне на лечебните заведения и всяка болница ще бъде обсъждана самостоятелно.

Трябва да се върви към преструктуриране, счита той. 100 милиона лв. са общите отговорности на общинските лечебни заведения . 46 милиона лв. са просрочията им. Бизнесът предлага да се спасят десетте лечебни заведения в най-критично положение с пари от запаса.

Системата е болна, макар че би трябвало да се грижи за здравето ни , установи вицепремиерът Валери Симеонов, който се ангажира да потърси подпомагане от Министерството на финансите. От КТ " Подкрепа " упорстват дебатът да не завършва през днешния ден.
В полемиката би трябвало да се включи и Министерството на образованието и науката (МОН). Нека продължим този спор напълно доброжелателно, изиска Димитър Манолов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР