Около 80% е точността на прогнозите на системата, която известява,

...
Около 80% е точността на прогнозите на системата, която известява,
Коментари Харесай

С до 20% може да сгреши системата за прогноза при мръсен въздух в София

Около 80% е точността на прогнозите на системата, която известява, че в идващите 48 часа в София има опция за високи равнища на нездравословни излъчвания във въздуха в София. Това сподели пред " Дневник " Христомир Брънзов, началник на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), където по поръчка на Столичната община беше основана системата.

От началото на годината равнищата на нездравословни излъчвания са рисково високи в половин България, като най-мръсен е въздухът в столицата.

Системата работи от 1 септември, като в продължение на 3 месеца Столичната община не съобщаваше на жителите за съществуването й. Тогава в отговор на въпрос кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че общината не показва системата, тъй като спешните ограничения за дни с високо замърсяване на въздуха към момента не били признати. Те плануват ограничение на придвижването в центъра на града, по-скъпа синя и по-евтини билети за градския превоз, само че като равнищата на нездравословни излъчвания в целия град са 3 пъти над нормата - 50 mg/m3.

Впоследствие данните от системата бяха качени на уеб страницата на общината. Мерките обаче ще могат да влязат в действие откакто след като бъдат утвърдени от Столичния общински съвет, чието най-скорошно съвещание е на 25 януари.

Все отново е прогноза

От четири дни равнищата на фини прахови частици са над нормата. Данните на на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) за понеделник демонстрират запрашаване близо пет пъти над допустимото. Същевременно прогнозата на уеб страницата на общината показваше, че нездравословните излъчвания ще са в норма, а единствено в квартал " Хиподрума " ще я превишат до 100 mg/m3.

Днес данните в действително време, подавани от българската екоагенция, отразявани в европейската картаза замърсяването на въздуха, демонстрираха, че въздухът в София е " доста неприятен " (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет равнища.

" Това въпреки всичко е прогноза и няма по какъв начин да бъде изцяло точна до 100% ", изясни Христомир Бръзнов. По думите му разминаването в измерванията е допустимо, тъй като системата за уведомяване работи с осреднените данни за 24 часа, а не с измерванията в действително време.

Брънзов уточни, че от 1 септември в множеството случаи прогнозите на системата съответстват с действителните превишения, само че заради обстоятелството, че регистрира променливи положения в атмосферата, действително точността е към 80%.

Системата е изцяло автоматизирана и регистрира метереологичните условия, като мокрота и температура, в радиус от 20 километра от София и атмосферното налягане и циркулация на въздуха, които са променливи. " Това на процедура са две прогнози на в едно, неточностите са вероятни ", сподели ръководителят на Национален институт по метеорология и хидрология.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР