Около 8% от инспектираните везни на територията на град Варна

...
Около 8% от инспектираните везни на територията на град Варна
Коментари Харесай

8% от инспектираните везни на територията на Варна не отговарят на изискванията

Около 8% от инспектираните везни на територията на град Варна не дават отговор на условията. Това демонстрираха резултатите от всеобщите инспекции на инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), които направиха инспекция на лица, които употребяват везни при продажбата на плодове и зеленчуци в морската столица. Акцията беше съсредоточена върху откритите търговски обекти, като обхвана следните пазари и тържища: „ Централен пазар “, „ Зеленчукова борса “, „ Часовника “, „ Младост “, „ Чаталджа “, „ Левски “, „ Чайка “, „ Роза “, „ Аспарухово “ и други

Инспекциите обгърнаха 218 търговски обекта, като употребяваните на тях 243 везни бяха тествани за съществуване на изискуемите знаци от метрологичен надзор и маркировки, удостоверяват сходството им с условията към тях при приложимост за търговски цели.

При инспекциите бяха открити 20 броя везни, които не дават отговор на условията по Закона за измерванията. При 15 от тях беше установено, че се употребяват с изминал период за наложителна метрологична инспекция и са без нужните годни знаци. Другите 5 не са били предопределени за търговски цели, като не са били от утвърден вид или не са с оценено сходство.

За откритите нарушавания ДАМТН е съставила 7 протокола за наложителни наставления и 13 акта за определяне на административни нарушавания на неизрядните търговците. Предстои формиране на административно-наказателно произвеждане във връзка с още 7 извършители.

Проверките на везни по Черноморието не престават, като ще обзет и краткотрайно разкритите търговски обекти, присъщи за сегашния летен сезон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР