Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити в чужбина

...
Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити в чужбина
Коментари Харесай

Николай Милков: Около 750 се очаква да са секциите в чужбина за предсрочните избори

Около 750 секции се чака да бъдат разкрити в чужбина за идните на 2 април предварителни парламентарни избори, сподели служебният външен министър Николай Милков.
 
Приблизително толкоз бяха местата за гласоподаване зад граница и на изборите през октомври предходната година. Сега обаче занапред следва подаването на заявки за гласоподаване в чужбина и броя на секциите към момента не е избрана.
 
" На първо място слагаме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в Министерство на външните работи. Искаме всички български жители в чужбина да могат да упражнят правото си на глас ", сподели във вторник министърът.
 
Милков акцентира, че за идните избори ще би трябвало да бъдат командировани много повече хора от България в сравнение с до момента - може би над 1000 души. Причината за това са прокараните предходната година от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия промени в Изборния кодекс.
 
С промените бе въведено условието ЦИК да назначава във всяка секционна изборна комисия зад граница по един държавен чиновник или лице, работещо по трудово правно отношение в държавната администрация.
 
Преди последните промени в Изборния кодекс сходно условие нямаше. Сега въпросните чиновници би трябвало да бъдат предлагани на ЦИК от министъра на външните работи или оправомощен от него зам.-министър.
 
" Това евентуално би оскъпило изборите ", уточни министърът във връзка новото условие. По думите му план-сметката за изборите зад граница е към 8 млн. лева, а за вота през октомври предходната година тя е била към 6 млн. лева
 
Той изясни, че по-високата цена се дължи на разнообразни разноски, свързани с командировките, само че също и на нарастването на възнагражденията на чиновниците на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР