Около 7000 медици, организирани от КНСБ, се очаква да излязат

Около 7000 медици, организирани от КНСБ, се очаква да излязат ...

Протест за достойно заплащане на медиците, но без подкрепа от всички в сферата.

Около 7000 медици, организирани от КНСБ, се очаква да излязат на протест на 7 октомври, понеделник. Те настояват за достойно заплащане на техния тежък труд.
Протестът трябва да започне в 11:00 часа на площад "Независимост" в София, пише БГНЕС. Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.
Протестната акция има за цел да принуди властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".
Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.
Протестът на медиците е подкрепен от основните синдикати: Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Няма обаче подкрепа от протестиращите от март насам медицински сестри, както и от Българския лекарски съюз. А защо медицинските сестри не подкрепят синдикатите и ги считат за безполезни - научете в този материал!

Източник: actualno.com