Около 700-800 българи са в листата на чакащите за трансплантация.

...
Около 700-800 българи са в листата на чакащите за трансплантация.
Коментари Харесай

Екипи и бази за трансплантация у нас има - няма донори

Около 700-800 българи са в листата на чакащите за трансплантация. Това заяви за Българска национална телевизия проф. Петър Панчев - шеф Онкоурология в УМБАЛ " Александровска ".

По негови думи годишно у нас се вършат относително малко трансплантации - най-вече 20-25. Проф. Панчев акцентира, че повода за това е неналичието на донори.

Административната, подготвителната работа е направена и върви - има екипи, има бази за трансплантации, диспансери, само че няма главното нещо - донори, акцентира той.

Проф. Панчев изясни, че се е минало през доста стадии на закона за донорството - от липса на подобен закон през взимане на органи не при клинична гибел, както сега, а при публична гибел с нулев индикатор на мозъчна и сърдечна активност.

Сега има така наречен " клинична гибел ", когато сърцето и белият дроб се поддържат апаратно и могат да се вземат живи органи, уточни той.

Проф. Панчев отхвърли догатката, че лекарите, които са в директен допир с околните на болните - най-често потърпевши при ПТП-та - не са дейни и дефицитът на донори се дължи на това. По негови думи против медиците би трябвало да стоят готови към този момент хора.

На човек, на който преди малко му е умрял близкия, вие да му говорите, че вероятно би трябвало да подари органи, с цел да избави други хора, е доста мъчно, изясни обстановката той.

По отношение на живите донори проф. Панчев изрази съмнение, че се избира главно Турция, тъй като там са по-активни занимаващите се с реклама на тази активност, цената вероятно също била фактор.

Той посочи, че у нас към Здравната каса има комисия, пред която аплайват заболели за трансплантации в чужбина, само че първото условие е постоянно те да имат донор.

Относно разрушената скица за трафик на органи у нас проф. Панчев бе безапелационен, че при всички случаи забърканите би трябвало да имат консултация - било то доктор, или болен, очакващ трансплантация. Той изясни, че лечебните заведения в Турция, където са се правили трансплантациите, не са незаконни и даже са с положително добро име - нещата не били добре от България, откъдето тръгвала групата. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР