Около 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните

...
Около 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните
Коментари Харесай

Земните недра изобилстват от живот

Около 70 % от микробите на Земята живеят в нейните дълбини , в скали , които преди се смятаха за стерилни, заяви Агенция Франс Прес.
 
Учени за първи път пресметнаха мащаба на този " вътреземен " живот . Стотици експерти участващи в Дълбочинната въглеродна обсерватория оповестиха резултатите от труда си.

 
Според техните калкулации животът под земната повърхнина съставлява маса от 15 до 23 милиарда тона въглерод, или 245 до 385 повече от тази на седемте милиарда представители на човечеството на повърхността.
 
За да стигнат до този извод , учените са взели стотици проби под континентите и океаните. Японски транспортен съд, извличащ образци от дълбочина 2,5 км под морското дъно, е съумял да извади незнайни микроби от пласт на 20 милиона години.

 
На сушата учените са взели образци от мини и са сондирали до 5 км дълбочина. Така те са конструирали модели на екосистемата, която е надълбоко в земните глъбини и са пресметнали почти размера на дълбоката биосфера - 2 до 2,3 милиарда кубични километра.-->
 
" Това са нови клони в дървото на живота, които съществуват от милиарди години, без да сме знаели за тях " , сподели Карен Лойд от университета на Тенеси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР