Около 70 хил. дка са напълно пропадналите площи, засегнати от

...
Около 70 хил. дка са напълно пропадналите площи, засегнати от
Коментари Харесай

Министър Танева: Около 70 хил. дка са засегнатите площи от градушки от началото на 2019 г.

Около 70 хиляди дка са изцяло пропадналите площи, наранени от градушки от началото на годината досега. Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в град Свищов. Тя посочи, че е направена нужната организация и в регионите, в които метеорологичната конюнктура разрешава, комисии от Областните дирекции по земеделие към този момент правят проучване.

„ Площите, които се декларират за подкрепяне по акцията за директните заплащания, която тече сега, са към 38 млн. дка за цялата страна. Към момента са подадени 107 хиляди заявки “, добави тя. Десислава Танева съобщи, че земеделските производители, чиито площи са потърпевши на 100 %, ще бъдат обезщетени посредством държавната помощ за компенсиране на загуби на аграрни стопани за изцяло пропаднали площи, вследствие на естествени бедствия или на неподходящи климатични условия.

Компенсацията е по-добра, когато площите са застраховани. Десислава Танева означи, че е извършено съвещание на УС на ДФЗ предходната седмина, на което е решено средствата за помощта да бъдат с бюджет 4 млн. лева Министър Танева заяви, че към този момент са изплатени обработените протоколи за предходната година. Практиката демонстрира, че компенсациите, които се заплащат по тази помощ, не са надхвърлили 2,5 млн. лв. и те са изцяло задоволителни.

,,По прогноза чакаме в средата на юни да завърши градоопасния сезон и земеделските стопани ще бъдат обезщетени, според разпоредбите на тази помощ “, сподели още министърът. Министър Танева дружно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и шефа на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " посетиха засегнатите от изобилните превалявания села Морава и Драгомирово.,,Голяма част от землището на село Морава е под вода и тук ще има евентуално най-вече пропаднали площи ”, заяви министър Танева. На среща със аграрни производители Десислава Танева изясни, че през последните 2 години страната е вложила близо 12 млн. лв. и още 800 хиляди лева през тази година за създаване на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа. „ Към момента протиградовата отбрана обгръща 17 хиляди дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Самолетният прийом ще бъде вероятен при създаване на национална система на територията на цялата страна. За да работи системата би трябвало да има споделена финансова отговорност и консенсус сред страната и земеделските стопани “, безапелационна бе Танева. Тя акцентира, че по този метод ще бъде реализиран оптималният модел на противоградова отбрана и ще се минимизират загубите за производителите. Министър Танева посети 200 дка насаждения с ечемик, които са потърпевши. Десислава Танева увери земеделския производител, че ще бъде обезщетен за вредите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР