Около 70 000 декара земи са с поражения от градушки,

...
Около 70 000 декара земи са с поражения от градушки,
Коментари Харесай

Градушките ударили 70 000 декара

Около 70 000 декара земи са с провали от градушки, сега работи държавна помощ за компенсиране на изцяло пропаднали площи. Това съобщи на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя е дружно с вътрешния министър Младен Маринов, с който направиха оглед на място на вредите, породени от интензивните превалявания в региона на Свищов.

В региона, в който се намираме, паднаха градушки, след това и дъжд. Екипи на регионалните дирекции по земеделие и сега са на място за проучване на площите. Единственото, което незабавно мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено проучване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на изцяло пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има обезпечаване на тези площи, съобщи министър Танева.

По думите ѝ още на втория ден след избирането ѝ за министър са създали Управителен съвет на Държавна фирма "Земеделие ". Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лева бюджет. Изплатихме към този момент обработените протоколи, които бяха за предходната година. До юни се чака всички аграрни стопани да бъдат обезщетени, изясни още земеделският министър.

Танева съобщи, че това, което може да направи страната за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било осъществено. В момента е в ход акцията за заявяване на площи за подкрепяне – на 23 май завършваме без наказания, а по-късно тече срокът за наказания. Имаме подадени към 107 000 заявки. Площите, които се декларират за подкрепяне, са към 38 млн. декара в цялата страна, разяснява тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР