Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в

...
Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в
Коментари Харесай

ДАМТН: Близо 3 пъти намаляват нарушенията при слънчевите очила предлагани в търговските мрежи

Около 7% от тестваните слънчеви очила в комерсиалната мрежа в цялата страна не дават отговор на условията. Това демонстрираха резултатите от всеобщите инспекции на инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Значително понижават установените несъответствия, като при сходни акции единствено преди година те са били 20% от популяризираните артикули.

Тазгодишните инспекции обгърнаха 246 обекта и бяха съсредоточени отвън профилираните оптики, с цел да се обзет дребни търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където нормално се записват най-вече нарушавания.

Инспекторите на ДАМТН ревизираха 552 броя разнообразни модели очила, като при 40 от тях са открити следните несъответствия: 37 броя с изчезнала директива за приложимост на български език, както и 17 броя с изчезнала маркировка за сходство. За установените нарушавания са формирани 40 акта за определяне на административно нарушаване и 17 заповеди за прекъсване разпространяването или потреблението на несъответстващия продукт, изземване и заличаване в сходство с плануваните законови условия.

По време на инспекциите бяха закупени и мостри от детски слънчеви очила от другите търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите демонстрират, че всички модели подхождат на използваните европейски условия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР