Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на

...
Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на
Коментари Харесай

Боил Банов: Около 7 млн. лв ще са необходими за изкуството по време на извънредното положение

Около 7 млн. лева ще са нужни за бранша на изкуството по време на изключителното състояние и до 16 млн., в случай че обстановката остане непроменена до края на годината. Това пресметнаха самостоятелните актьори. Как страната може да помогне - посетител по тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше министърът на културата Боил Банов. Продължава анализът на това какви средства ще са нужни. Утре имаме една доста огромна среща онлайн с целия бранш, който сигурно е мъчително обиден, акцентира министърът.

Има една тежка специфичност в бранша, не е просто този ден или месец затваряне, от това доста страда планирането. За да се изложи една изложба или да се реализира театър, всичко това е подготовка с месеци наред и в този момент то отпада, което е доста тежък удар. Ще намерим решение сигурно, сподели още министърът на културата.

Въпросът в този момент е да уточним кои са секторите и лицата, които имат потребност от незабавна помощ. Хората от свободните специалности са основни в региона на изкуството, безапелационен е министър Банов. За страдание, сега всеки може да си разреши да бъде популист - да приказва неща, които не знае по какъв начин ще се случат, добави той.

От Европейска комисия малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един метод отново да се види какво се случва в огромната стопанска система и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са присъщи в цяла Европа, разяснява още Боил Банов. Ние имаме екшън проект, имаме опция за преструктуриране на средства, да отворим стратегии за застраховане и подкрепяне както на непосредствено самонаети лица през планове, по този начин и на осъществяване на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, акцентира Банов. По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР