Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата

...
Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата
Коментари Харесай

7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

Около 7 000 хиляди експерти по здравни грижи от цялата страна излизат на народен митинг в столицата на 7 октомври с претенции обстановката в опазването на здравето да бъде усъвършенствана.

От КНСБ упорстват груповият трудов контракт да стане наложителен за всички медицински експерти , смяна в Закона за лечебните заведения за експерти, смяна в заплатите, опция за директни инструкции от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните сдружения да подпишат груповите трудови контракти и по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за лечебните заведения.
 Протест на медицински сестри в Карлово
Протест на медицински сестри в Карлово

Те упорстват за по-високи заплати

Това стана ясно на конференция на КНСБ, отдадена на идния народен митинг на лекарите и експертите по здравни грижи.

Националният митинг на експертите по здравни грижи ще се състои на 7 октомври, от 11 ч. на столичния площад " Независимост " . Подкрепа са декларирали съсловни и пациентски организации . Основните проблеми пред съсловието са ниските хонорари и неналичието на диференцирано възнаграждение , дефицитът на фрагменти, неналичието на работещи млади експерти в здравната система, незадоволителните благоприятни условия за продължаващо образование и кариерно развиване.

На митинга ще бъде декларирано, че би трябвало да се откри решение на проблемите през днешния ден и то за всички . Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и локална власт да стане допустимо и да бъде изпълнено заплащането, което е контрактувано в груповия трудов контракт.
 Здравни асоциации гневни: Проблемите в бранша ще ескалират Обновена
Здравни асоциации гневни: Проблемите в бранша ще ескалират

Здравната система да не бъде употребена за предизборната акция

КНСБ упорства бюджетът на НЗОК за 2020 година да бъде вдигнат с 600 млн. лева Те ще изискат да бъде избрана каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските експерти. Синдикалната организация счита, че настояванията на здравните експерти могат да бъдат изпълнени в няколко стъпки още този октомври след локалните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 година

" Ако бъде впрегнат конят пред каруцата , огромна част от напрежението в опазването на здравето ще бъде туширано ", сигурен е вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов.
 Няма да има смяна в здравните вноски, твърди Ананиев
Няма да има смяна в здравните вноски, твърди Ананиев

НЗОК също няма да бъде с лимитирана активност

Д-р Кокалов запита по какъв начин по време на предизборна конюнктура един кмет дава обещание, че ще усъвършенства опазването на здравето, а да не може да притегля личен състав и да предложи заплащане , което да удовлетворява и младежите. " Ние можем да организираме да бъдат подадени всеобщи заявки за овакантяване , само че за какво страната да бъде сложена на колене ", запита вицепрезидентът на КНСБ.

Ако бъдат изпълнени тези законодателни промени, Кокалов е сигурен, че настояванията на здравните експерти ще бъдат изпълнени.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че на 12 май 2018 година на Световния ден на сестрите в София Българската асоциация на експертите по здравни грижи свика първия протест, на който участваха близо 5 000 души и бяха декларирани настояванията на експертите по здравни грижи. Повече от година всички ние чуваме и виждаме продължаващите безредици в бранша, тъй като настояванията за нарастване на заплатите на експертите по здравни грижи не са изпълнени на всички места , уточни Димитров.
 Лекарският съюз за здравния модел на Ананиев: безусловно недопустим и нездравословен за обществото
Лекарският съюз за здравния модел на Ананиев: безусловно недопустим и нездравословен за обществото

Всички районни лекарски съюзи поддържат мнението на БЛС

Тогава на митинга на масата на договарянията в здравния бранш синдикалните организации КНСБ и КТ " Подкрепа " договориха равнищата на заплащането - 900 лв. заплата за медицински експерт и 1 200 начална заплата за доктор . Към сегашния миг осъществяването върви не с тези темпове, които синдикалната организация е считала.

На много места към този момент са реализирани равнищата в лечебни заведения, в учебно и детско опазване на здравето и във финансираните от Министерство на здравеопазването лечебни заведения и институции, регистрира президентът на КНСБ. " Търпението на работещите в бранша се изчерпва и е пристигнало време за следващия наш общ митинг-шествие , което да удари по масата, с цел да се случат нещата ", закани се Димитров.

От своя страна ръководителят на Българската асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева разяснява, че Асоциацията ще извършва тяхната политика за напън върху ръководещите за почитание настояванията на здравните експерти.

Ние ще упражним всички вероятни дейности за напън, с цел да се случи това, което желаеме - съблюдаване на груповия трудов контракт и неговото разширение, нарастване на възнаграждението с две минимални заплати, да бъде дадена законодателна опция на общините да дофинансират лечебните заведения, страната да се ангажира с опциите за продължаващите образования на експерти по здравни грижи. Това са главните аргументи, заради които лекарите стачкуват, тъй като настояванията им не се извършват.

" Проблемите при нас ще се задълбочават, тъй като 1/3 от личния състав е на предпенсионна възраст ", уточни Василева. Тя се закани, че те ще отстояват настояванията на експертите по здравни грижи, ще продължат да ги отстояват и в случай че не бъдат изпълнени, няма да носят никаква отговорност за българското опазване на здравето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР