Около 66% от снижението на числеността на населението се дължи

...
Около 66% от снижението на числеността на населението се дължи
Коментари Харесай

България е в поредна „ураганна вълна” на намаляваща заетост


Около 66% от снижението на числеността на популацията се дължи на намаляващата претовареност
(снимка: CC0 Public Domain)

С пад на заетостта за третото тримесечие от над 126 хиляди души на годишна база разгласи през ноември Националният статистически институт (НСИ ). Това е четвъртата ураганна вълна на намаляваща претовареност през последните 32 години , този път в резултат на ограничаващите противоепидемични ограничения и световната рецесия с Коронавирус 19, отбелязва Димитър Бранков, консултант на ръководителя на БСК, в разбор на е фектите на заетостта върху числеността на популацията в България.

В оповестения на уеб страницата на БСК ясно се разграничават три съществени талази на спадаща претовареност в последните 32 години – надлежно 1987–1993 година (-1,2 млн. раб. места), 1997–2003 година (-0,45 млн. раб. места.) и 2009–2013 година (-0,43 млн. раб. места.).

Действащите външни и вътрешни фактори през тези три обособени интервала са подбудени от общи и характерни аргументи, които предопределят главния ход на последвалите промени и образуване на настоящето икономическо статукво, включително:

Общото понижение от над 20% на популацията на България през 2016 година, по отношение на най-високото достигнато ниво от 1986 година (8,987 млн. души), се дължи съвсем напълно на двукратното понижение на, като се регистрира високия дял на самонаетите лица, работещи на понижено работно време, сезонна претовареност и други радикални промени в характерностите на работните места през този интервал.

Около 66% от общото смъкване на се дължи на намаляващата претовареност, респ. 61% от това понижение е обвързвано със спад на броя на обезпечените лица.

С висока степен на надеждност може да се одобри, че общото демографско положение (раждаемост, здравно положение, смъртност, възрастова взаимозависимост и др.) и устойчивата отрицателна чиста, въпреки и в не директна причинно-следствена връзка, също са функционалност от измененията в заетостта, повлияните от тях приходи, опциите за финансиране на обществени разноски и услуги, успеваемост на институциите и други

Постигането на поврат в пагубното демографско положение на страната е неотложна, въпреки и закъсняла императивна задача пред изпълнителната и законодателна власт, водещите политически фактори, институциите на гражданското общество и обществените сътрудници, акцентира анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР