Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха

...
Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха
Коментари Харесай

Стотици танцьори се събраха на Хайдушка софра в Хасково


Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха в Седмия фестивал за български хора и танци " Хайдушка трапеза ", който се организира през днешния ден в Хасково, заяви локалният уебсайт " Хасково Нет ".

Фестивалът се провежда от Клуб за български национални танци " Фъртуните на Мишо " с началник Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково. Провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Сред участниците има представители на четири хасковски клуба - от клуба на уредниците, танцов клуб " Веселие " с началник Надежда Атанасова към отбор " Хасково ", клуб за национални танци " Любители на фолклора " при читалище " Пейо Яворов " и танцов клуб " Воденицата " с началник Иван Иванов към отбор " Китна Тракия ".

Фестивалът стартира в 9:00 часа с дефиле от паметника на Капитан Петко челник, мина през централната градска част и стигна до площадка " Спартак ", където танцьорите извиха хора. Проведе се и публично разкриване на събитието. Приветствия към изпълнителите и гостите насочиха уредникът на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага по-късно започнаха фолклорни осъществявания, които ще продължат до към 14 часа. Фестивалът не е с конкурсен темперамент.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Участниците се показват с две хора /без такива от " купонджийска " етнографска област/. В антракта бяха планувани осъществявания на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб ще получи дарове, плакети и грамоти за присъединяване от Община Хасково и Клуб за български национални танци " Фъртуните на Мишо ", а за всеки участник са обезпечени храна, вода и подарък. За първи път тази година ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, клубове, взели участие във всяко издание на фестивала.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По време на събитието бе оповестена и благотворителна самодейност в поддръжка лекуването на болно дете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР